Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Ξεκίνησε de facto χερσαία επιχείρηση στο Αφρίν

Ερντογάν: Ξεκίνησε de facto χερσαία επιχείρηση στο Αφρίν

Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας έχει ξεκινήσει de facto, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας έχει ξεκινήσει de facto, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ», πρόσθεσε.

Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε de facto επί του πεδίου», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

«Αργότερα, βήμα προς βήμα, θα απαλλάξουμε τη χώρα μας μέχρι τα ιρακινά σύνορα από αυτό το στρώμα του τρόμου που προσπαθεί να μας πολιορκήσει», συνέχισε

Παρά τις ανησυχίες που έχει εκδηλώσει η Ουάσινγκτον για μια τουρκική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Συρία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν χθες και σήμερα σε βομβαρδισμούς θέσεων των YPG και συγκέντρωσαν εκατοντάδες στρατιώτες και δεκάδες άρματα κατά μήκος των συνόρων.

Οι YPG είναι ένας από τους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών απ’ όλα τα προπύργιά τους στη Συρία.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν κοντά στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, είδαν σήμερα πολλά στρατιωτικά οχήματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, είχε απειλήσει την Πέμπτη ότι η συριακή πολεμική αεροπορία θα καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό μπει στον εναέριο χώρο της χώρας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι καμία σημαντική επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας η οποία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και παραλλήλως έχει καλές σχέσεις με τις YPG. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φριντάν βρίσκονταν την Πέμπτη στη Μόσχα για συνομιλίες.

«Η Τουρκία δεν θα εξαπολύσει χερσαία και αεροπορική επίθεση χωρίς τις ευλογίες της Μόσχας», προέβλεψε ο Άντονι Σκίνερ, αναλυτής της βρετανικής εταιρείας εκτιμήσεων κινδύνου Verisk Maplecroft.

Σημείωσε ότι μια τουρκική επιχείρηση θα συνιστούσε «ένα σοβαρό πλήγμα» για τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και ο οποίος εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις YPG για να σταθεροποιήσει την περιοχή μετά την εκδίωξη του ΙΚ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει την Τουρκία να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη δράση της στο Αφρίν.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik,in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024