Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Το 70% κατά της απελευθέρωσης καπνίσματος στην εστίαση

Αυστρία: Το 70% κατά της απελευθέρωσης καπνίσματος στην εστίαση

Ως ένα είδος πρώτης ήττας της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού μεταφράζονται τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών, σε ποσοστό 70%, τάσσεται εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση.

Ως ένα είδος πρώτης ήττας της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού μεταφράζονται τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών, σε ποσοστό 70%, τάσσεται εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία ορκίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου – και την είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα – στην κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, οι Ελεύθεροι έθεταν ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση, ακριβώς αυτή την κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαίου του 2018.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι άνδρες τάσσονται σε ποσοστό 62% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση (37 % κατά), οι γυναίκες σε ποσοστό 77 %, ενώ οι ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 30 ετών τάσσονται σε ποσοστό 68 % υπέρ της απαγόρευσης και εκείνοι άνω των 60 ετών υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, σε ποσοστό 74 %.

«Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σαφέστατα και καταδεικνύουν πως όλες οι ομάδες του πληθυσμού στη μεγάλη πλειονότητά τους, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση» τόνισε απόψε σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος», Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ.

«Ο καγκελάριος (Σεμπάστιαν Κουρτς) υποσχόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία και τώρα αθετεί τον λόγο του και τάσσεται εναντίον των ψηφοφόρων του, που σε ποσοστό 85% δεν είναι καπνιστές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Νόϊμπέργκερ.

Στοιχεία του ΟΟΣΑ

Έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει σε καθημερινή βάση παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4 %.

Ο έως τώρα αυστριακός νόμος περί «Προστασίας των μη καπνιστών» ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με σχετική αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, που, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, θα ισχύει πλέον και μετά την 1η Μαίου 2018, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.

Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Η Αυστρία, η οποία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, είχε προχωρήσει πέρυσι τον Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών που θα ισχύσει από τα μέσα του 2018.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024