Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράν μιλά για τέλος ανταρσίας αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται [Βίντεο]

Το Ιράν μιλά για τέλος ανταρσίας αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται [Βίντεο]

Η οργή μοιάζει να εξαπλώνεται στο Ιράν όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται γα μια ακόμη ημέρα. Στους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια χιλιάδων ανθρώπων που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα. Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας», ενώ διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν».

Η οργή μοιάζει να εξαπλώνεται στο Ιράν όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται γα μια ακόμη ημέρα. Στους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια χιλιάδων ανθρώπων που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις κινητοποιήσεις αποτέλεσε η δεινή οικονομική κατάσταση, η κατάργηση επιδομάτων και η αύξηση στις τιμές καυσίμων. Στις διαδηλώσεις των πρώτων ημερών τα συνθήματα που κυριαρχούσαν αφορούσαν στην οικονομική ανέχεια και τη διαφθορά, πλέον όμως απασχολούν την κοινή γνώμη και οργισμένες αντιδράσεις κατά του πολιτικού συστήματος.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν διαμαρτυρόμενους στην πόλη Νόουσαχρ, βόρεια του Ιράν, να εξαπολύουν «μύδρους» κατά του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα». Στην πόλη Νουραμπάντ οι συγκεντρωμένοι έσκισαν πορτρέτα του Χαμενεΐ.

Τρία μέλη των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσχάχρ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Δαδηλώσεις οργανώθηκαν, πάντως, και από το αντίπαλο στρατόπεδο, τους υποστηριχτές της κυβέρνησης. Δεν συγκρίνονται όμως, όπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ως προς τoν αριθμό των συμμετεχόντων.


Πόλεις όπου διεξάγονται οι περισσότερες διαδηλώσεις:

Τα διαφορετικά αιτήματα που απειλούν την κυβέρνηση

Τα αιτήματα των διαδηλωτών διαφέρουν, κοινός παρονομαστής όμως είναι η αντίθεση στο καθεστώς των μουλάδων. Ασφυκτικό κλίμα φαίνεται να δημιουργούν οι ισχύουσες συνθήκες στο Ιράν όπου η κατάσταση οξύνει τα πνεύματα συσπειρώνοντας τους διαδηλωτές.

Γρίφος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η ιρανική κυβέρνηση, απαντώντας στους οργισμένους διαδηλωτές. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η απάντηση θα δημιουργήσει νέα εστία συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας ταυτόχρονα την κόντρα με ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στην πρώτη δήλωση στην οποία προέβη από το ξέσπασμα των επεισοδίων, μίλησε για εχθρούς του έθνους.

Στο μήνυμά του στο Twitter, ο Χαμενεΐ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων που στόχο έχουν την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος. «Τις τελευταίες ημέρες, οι εχθροί του Ιράν έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα συμπεριλαμβομένων χρημάτων, όπλων, πολιτικών και μυστικών υπηρεσιών ώστε να προκληθούν προβλήματα στην Ισλαμική Δημοκρατία» τόνισε.

Αναλυτές διατείνονται ότι με τη δήλωσή του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έκλεισε το μάτι στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ, και τη Σαουδική Αραβία.

Ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι θα υπάρξει απάντηση από το Ιράν και ότι θα «είναι σοβαρή».

Ο επικεφαλής του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης διεμήνυσε, από την πλευρά του, ότι θα υπάρξει σκληρή τιμωρία για τους υποκινητές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τζαφαρί: Χιλιάδες άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ για να υποκινήσουν ταραχές

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις.

«Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας» συμπλήρωσε ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε και δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της επανάστασης» και τους Μουτζαχεντίν του Λαού, πρόσθεσε.

Αυτά τα πρόσωπα «έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο στρατηγός Τζαφαρί διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν».

«Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον μεγάλο ιρανικό λαό διότι, από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν» σημείωσε ο Ιρανός αξιωματικός.

Τηλεφωνική επικοινωνία Mακρόν – Ρουχανί

Τηλεφωνική επικοινωνία, που ήταν προγραμματισμένη πριν από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν, είχαν ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον ιρανό Πρόεδρο την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων των διαδηλώσεων και απηύθυνε έκκληση για συγκρατημένη και κατευναστική αντιμετώπιση.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στο Ιράν και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές να αποφύγουν νέα επεισόδια βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις διαδηλώσεις. Καλεί σε σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική συγκέντρωση και της ελευθερίας της έκφρασης και πως κάθε κινητοποιήσεις να διεξάγονται ειρηνικά», δήλωσε ο Φαρχάν Χαγκ.

Η Ευρώπη ανησυχεί αλλά διαφωνεί με πολιτική ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι εξήρε, την Τρίτη, το θάρρος των ιρανών διαδηλωτών, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα είναι αυθόρμητες και δεν καθοδηγούνται από εξωτερικές δυνάμεις.

Αφού ανέγνωσε αναρτήσεις Ιρανών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των διαδηλώσεων, η Χέιλι απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ιρανών ηγετών ότι οι κινητοποιήσεις είναι σχεδιασμένες από τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι εντελώς ανόητο», δήλωσε.

Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών δεν συμπαρατάσσονται με την πολιτική των ΗΠΑ, που επιδιώκουν την υπογραφή κοινής δήλωσης η οποία θα καταδικάζει την Ισλαμική Δημοκρατία. Στέλνουν, αντίθετα, μηνύματα στην ιρανική κυβέρνηση κατά της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συλλήψεων.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024