Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit και προσφυγικό απέναντι από την βουλγαρική προεδρία

Brexit και προσφυγικό απέναντι από την βουλγαρική προεδρία

Την 1η Ιανουαρίου του 2018, μια δεκαετία μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η Βουλγαρία ανέλαβε για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με το σύνθημα «Ενωμένοι μένουμε δυνατοί», το οποίο απηχεί και το πνεύμα της προεδρίας, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα.

Την 1η Ιανουαρίου του 2018, μια δεκαετία μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η Βουλγαρία ανέλαβε για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με το σύνθημα «Ενωμένοι μένουμε δυνατοί», το οποίο απηχεί και το πνεύμα της προεδρίας, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, όπως το Brexit, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, θέματα που απαιτούν ενότητα των 27 και κοινές προσπάθειες.

Το στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας προεδρίας έδωσαν από τον Δεκέμβριο οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και -της απερχόμενης προεδρίας- της Εσθονίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Γιούρι Ράτας, οι οποίοι συμφώνησαν να επιμείνουν στις προτεραιότητες του τρίο των προεδριών -Εσθονίας, Βουλγαρίας, Αυστρίας- σχετικά με την ασφάλεια, την αύξηση της απασχόλησης, την ανάπτυξη και συνοχή και τη σταθεροποίηση των γειτονικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρών.

Για έξι μήνες, η Βουλγαρία θα είναι στο τιμόνι για την εκτέλεση της ατζέντας της ΕΕ και «θα λειτουργήσει ως έντιμος μεσολαβητής, πολιτικός ηγέτης, εκπρόσωπος και συντονιστής» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της βουλγαρικής προεδρίας.

Κατά το τρέχον εξάμηνο, η προεδρία θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: το μέλλον της Ευρώπης και των νέων, τα Δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την ψηφιακή οικονομία.

Αναλυτικά, οι προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας, όπως αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο, είναι οι ακόλουθες:

Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Παρά την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, των επενδύσεων και της απασχόλησης, υπάρχουν προκλήσεις, όπως το υψηλό χρέος και οι μικρές αυξήσεις μισθών. Είναι επίσης σημαντικό, τα κράτη να συμμετάσχουν στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα αν αποτελούν μέλη της.

Πρέπει ακόμη, σημειώνεται, να εργαστούμε για την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των διαφορών μεταξύ μας, κάτι που εγγυάται την επιτυχία του ευρωπαϊκού μοντέλου. Για τον λόγο αυτό, η προεδρία μας θα μετάσχει εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πρέπει να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ των νέων κεφαλαίων και των ήδη υπαρχόντων, μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δωρεάν επιδοτήσεων.

Δυτικά Βαλκάνια

Φιλοδοξία της βουλγαρικής προεδρίας είναι να διαμορφώσει ένα καθαρό σχέδιο δράσης για κάθε χώρα απ΄ αυτές, χωρίς να δημιουργήσουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Αυτός είναι ο δρόμος για διαρκή ειρήνη, ασφάλεια, και ευημερία στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών. Στόχος της ΕΕ είναι η απτή πρόοδος κάθε χώρας στον δρόμο προς την ΕΕ, βάσει αξιοκρατικής μέτρησης επιδόσεων. Η ΕΕ θα συνεργάζεται με όλες τις χώρες της περιοχής, δίδοντας έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών, της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακή συνεργασία, χωρίς αποκλεισμούς, μετριάζοντας τους κινδύνους για την σταθερότητα εξαιτίας της πολιτικής πόλωσης και προάγοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη».

Ασφάλεια και σταθερότητα

Στις πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση χρειαζόμαστε συναίνεση και κοινές προσπάθειες. Η βουλγαρική προεδρία θα εργαστεί για έντιμες και διαρκείς λύσεις στο θέμα του ασύλου, για ισορροπημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές, που στοχεύουν και στα αίτια του φαινομένου.

Χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ευρωπαϊκές αξίες, γι΄ αυτό θα δώσουμε έμφαση στον έλεγχο των συνόρων, στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων σωμάτων και στην πρόληψη. Είναι σημαντικό να εργαστούμε για αποτελεσματική, γρήγορη και δίκαιη δικαιοσύνη.

Ψηφιακή οικονομία και δεξιότητες για το μέλλον

Ο ρόλος της Ευρώπης συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Η ενιαία ψηφιακή αγορά, η πρόσβαση στην καινοτομία, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, είναι η βάση της τεχνολογικής εξέλιξης.

Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή αποτελεί κοινή προτεραιότητα του τρίο των προεδριών Εσθονίας, Βουλγαρίας, Αυστρίας.

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Με τη βουλγαρική προεδρία συμπίπτει και ο εορτασμός του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» για την «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καλύτερη κατανόηση της ΕΕ μέσω του πολιτισμού».

Τα εγκαίνια του εορτασμού θα γίνουν στη Σόφια στις 11 Ιανουαρίου, μαζί με την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας, όπως ανακοίνωσε η κ. Πάβλοβα.

Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες. Το τμήμα του κτιρίου του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού, όπου θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και οι άλλες εκδηλώσεις της ατζέντας της προεδρίας, έχει ανακαινιστεί, καθώς και τα έργα τέχνης που το κοσμούν.

Τα γεγονότα της ατζέντας είναι περισσότερα από 270, με περισσότερους από 22.000 αντιπροσώπους οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη Βουλγαρία. Το σύγχρονο σύστημα ασφαλείας που κατασκευάστηκε στο κτίριο είναι το καλύτερο που έχει λειτουργήσει στη Βουλγαρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024