Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Spiegel: Δύσκολος ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών με Σοσιαλδημοκράτες

Spiegel: Δύσκολος ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών με Σοσιαλδημοκράτες

«Η Ένωση και το SPD προ των διερευνητικών. Ενας δύσκολος συνασπισμός» γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνοντας ένα λογοπαίγνιο μεταξύ «Große» (μεγάλος) και «Grobe» (δύσκολος).

«Η Ένωση και το SPD προ των διερευνητικών. Ενας δύσκολος συνασπισμός» γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνοντας ένα λογοπαίγνιο μεταξύ «Große» (μεγάλος) και «Grobe» (δύσκολος).

«Σύντομα αρχίζουν πάλι διερευνητικές συνομιλίες. Προηγουμένως συναντώνται σε μικρό κύκλο τα προεδρεία των κομμάτων της Ένωσης και του SPD: Μετά τον μικρής περισυλλογής θόρυβο των γιορτών η Μέρκελ και Σία πρέπει να φροντίσουν για καλύτερη διάθεση», γράφει το Spiegel αναφερόμενο στη σημερινή προπαρασκευαστική συνάντηση των προεδρείων των κομμάτων CDU, CSU και SPD, για διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού»

»Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να αρχίσουν σε μεγαλύτερο κύκλο οι διερευνητικές. Στη σημερινή συνάντηση μετέχουν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς , οι πρόεδροι των Κ.Ο. της Ένωσης και του SPD, Φόλκερ Κάουντερ και Αντρέα Νάλες , καθώς και ο επικεφαλής της ομάδας των κρατιδίων του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ».

«Οπως επιβαλλόταν, η καγκελάριος απηύθυνε στον γερμανικό λαό μήνυμα για το νέο έτος και υποσχέθηκε να σχηματιστεί γενναιόδωρα μια σταθερή κυβέρνηση. Το αργότερο μέχρι το Πάσχα, τόνισε έπειτα ο πρόεδρος της CSU, ενώ ο πρόεδρος του SPD επέλεξε να σιωπήσει. Η συνάντηση των προεδρίων είναι απολύτως απαραίτητη. Γιατί τα στελέχη των δύο εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων δεν ήταν καθόλου επιφυλακτικά με την αλλαγή του έτους όπως οι Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς. Αντιθέτως! Εκπρόσωποι της Ένωσης και του SPD διαλαλούσαν όλα όσα – όπως λένε – θα είναι αδιαπραγμάτευτα κατά τις επικείμενες »μαυρο-κόκκινες» συνομιλίες. Δυο μέρες αφότου ήλθε το 2018 δεν έχει μείνει τίποτα από τις καλές προθέσεις…»

Οι θέσεις που διατυπώνει το CSU για την πολιτική ασύλου αποτελούν πρόκληση για το SPD:

Η CSU ζητά περικοπή των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο: αντί για 15 να λαμβάνουν για 36 μήνες το βασικό επίδομα, πριν εγκριθεί η αναβάθμισή τους για μεγαλύτερο κοινωνικό βοήθημα. Για εκείνους, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, οι Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν «να περιοριστούν περισσότερο οι παροχές ή αντίστοιχα να δίνονται σε είδος». Ο αντιπρόεδρος του SPD, Θόρστεν Σέφερ Γκούμπελ θεωρεί αυτά τα σχέδια αντισυνταγματικά.

Μετά τη δολοφονία μιας κοπέλας στο Κάντελ της Ρηνανίας-Παλατινάτου από έναν 15χρονο – υποτίθεται – Αφγανό, η CSU απαιτεί υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις για τη διαπίστωση της ηλικίας των μεταναστών εκείνων, για τους οποίους υπάρχουν αμφιβολίες αν είναι ενήλικες ή όχι. Υποστήριξη λαμβάνουν από την CDU, το SPD εμφανίζεται ανοιχτό σε προσαρμογές, π.χ. για παγγερμανικά ενιαία πρότυπα, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά την υποχρέωση ιατρικής εξέτασης.

Το επίμαχο ζήτημα του προσφυγικού

Επίμαχο ζήτημα παραμένει η επανένωση οικογενειών προσφύγων. Η Ένωση θέλει να μην ισχύει και πέραν του Μαϊου 2018 για όσους πρόσφυγες δικαιούνται περιορισμένης προστασίας, ενώ το SPD θέλει να διευρυνθεί. Πρόσφατα παρατηρήθηκε κινητικότητα στο ζήτημα, ως προς το ότι έγινε λόγος για εξαιρέσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, που όμως ήδη σήμερα υπάρχουν. «Δεν υποχωρούμε», τονίζει ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζεχόφερ.

Η CSU επιμένει για σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού και ζητά να περιληφθεί ως ενδεικτικό μέγεθος ο στόχος 2% του ΝΑΤΟ. Το SPD απέρριψε αμέσως αυτό το αίτημα.

Σε κείμενο αποφάσεων της CSU για τη χειμερινή συνεδρίασή του το κόμμα τάσσεται κατά της ενισχυμένης ολοκλήρωσης της ΕΕ, απορρίπτοντας σαφώς την πρόταση του προέδρου του SPD, Μάρτιν Σουλτς για της Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Τα σημεία των διαφωνιών

Άλλο διαφιλονικούμενο ζήτημα είναι η εκπαιδευτική πολιτική. Το SPD θέλει να καταργήσει τη λεγόμενη »απαγόρευση συνεργασίας», που απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στηρίζει οικονομικά τα κρατίδια στον εκπαιδευτικό τομέα.

Το SPD επιμένει στη μεγαλύτερη φορολόγηση όσων έχουν υψηλό εισόδημα, αλλά και στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την καθιέρωση μιας ασφάλισης για τους πολίτες. Όλα αυτά δεν τα δέχονται οι CDU και CSU.

Οπως γράφει το Spiegel «ίσως για αλλαγή οι Μέρκελ, Ζεεχόφερ, Σουλτς και Σία βρουν ένα θέμα, που θα συνδέει τους εν δυνάμει εταίρους, αντί να τους χωρίζει. Λίγη διάθεση για νέο ξεκίνημα σίγουρα δεν θα έβλαπτε τον γερμανικό διερευνητικό μαραθώνιο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024