Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μέρκελ - Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης

Συνάντηση Μέρκελ – Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης

Η Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί της σύμμαχοι συναντώνται την Τετάρτη στο Βερολίνο με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πρελούδιο στην επίσημη έναρξη συνομιλιών σε μία απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, συνομιλίες που προαναγγέλλονται πολύπλοκες.

Η Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί της σύμμαχοι συναντώνται την Τετάρτη στο Βερολίνο με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πρελούδιο στην επίσημη έναρξη συνομιλιών σε μία απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, συνομιλίες που προαναγγέλλονται πολύπλοκες.

Αυτή η πρώτη συνάντηση κορυφής του νέου έτους θα ξεκινήσει το απόγευμα στο Βερολίνο και έχει ως στόχο τον προσδιορισμό του περιεχομένου και της διαδικασίας των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, που αρχίζουν επισήμως την Κυριακή και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έξι ημέρες.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της συμμάχου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συναντήθηκαν πριν από το μεσημέρι για να καθορίσουν την κοινή τους στάση απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Οι συνομιλίες ξεκινούν σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Η CSU έχει θέσει σειρά όρων τις τελευταίες ημέρες που βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του SPD του Μάρτιν Σουλτς, όπως η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού ή η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης ως προς την υποδοχή προσφύγων.

CSU: Η Γερμανία δεν θέλει να είναι πόλος έλξης προσφύγων

«Η Γερμανία δεν θέλει να είναι πλέον ο πόλος έλξης των προσφύγων ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Munchner Merkur ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, μέλος της ηγεσίας της CSU δίνοντας τον τόνο.

Το βαυαρικό συντηρητικό κόμμα απέρριψε επίσης τις προτάσεις του SPD για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η CSU δέχθηκε επίσης πλήγμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βαυαρία, όπου η απόλυτη πλειοψηφία της απειλείται από την άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, από τις οποίες βγήκε νικήτρια αλλά αποδυναμωμένη η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, η Άνγκελα Μέρκελ είναι καταδικασμένη να βρει κοινό τόπο με τους σοσιαλδημοκράτες εάν θέλει να παραμείνει καγκελάριος επικεφαλής κυβέρνησης υποστηριζόμενης από κυβερνητική πλειοψηφία στην γερμανική Βουλή.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, απέτυχε τον Νοέμβριο να συμφωνήσει για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Και εν τέλει, ακολουθεί συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν το κόμμα θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με το μπλοκ των χριστιανικών ενώσεων.

Στα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, η Ανγκελα Μέρκελ έχει ήδη κυβερνήσει δύο φορές με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υπέστησαν επίσης πλήγμα στις εκλογές και είναι διχασμένοι για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν: μία κούρα αντιπολίτευσης ή νέα κυβερνητική συνεργασία με τη Μέρκελ για την αποφυγή νέων εκλογών που θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024