Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σερβία: Εξέδωσε στέλεχος κουρδικού κόμματος στην Τουρκία

Σερβία: Εξέδωσε στέλεχος κουρδικού κόμματος στην Τουρκία

Η Σερβία εξέδωσε στην Τουρκία τον Τζεβντέτ Αγιάζ, στέλεχος του κουρδικού κόμματος της ελευθερίας (ΡΑΚ), ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο βάση τουρκικού εντάλματος.

Η Σερβία εξέδωσε στην Τουρκία τον Τζεβντέτ Αγιάζ, στέλεχος του κουρδικού κόμματος της ελευθερίας (ΡΑΚ), ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο βάση τουρκικού εντάλματος.

Ο Αγιάζ έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 15 ετών «για (απόπειρα) κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας».

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ είχε ζητήσει από την Σερβία να μην προχωρήσει στην έκδοση του Αγιάζ, με επιστολή της στην υπουργό Δικαιοσύνης Νέλα Κουμπούροβιτς.

Η υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε την επιστολή αυτή, αν και οι δικηγόροι του Αγιάζ αντιτείνουν ότι βρισκόταν μέσα στη δικογραφία την οποία έπρεπε να μελετήσει η κ. Κουμπούροβιτς πριν υπογράψει την έκδοσή του.

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή εστάλη την 11η Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν εξεταστεί η υπόθεση από το εφετείο της πόλης Νόβισαντ και πριν ακόμη φτάσει ο φάκελος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εντονες αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γενς Μόλντβινγκ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, υπενθυμίζοντας στη Σερβία ότι ως χώρα που υπέγραψε τη διακήρυξη του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, έχει υποχρέωση να την τηρεί.

Ο Τζεβντέτ Αγιάζ συνελήφθη στα τέλη του 2016 στην πόλη Σάμπατς, στη βόρεια Σερβία.

Το δικαστήριο της πόλης αποφάσισε τρεις φορές την έκδοσή του, ωστόσο κάθε φορά το εφετείο του Νόβισαντ ακύρωνε την απόφαση.

Την τέταρτη φορά το εφετείο αναθεώρησε τη στάση του και αποφάσισε, τη 14η Δεκεμβρίου του 2017, την έκδοση του στην Τουρκία.

Μία ημέρα αργότερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Νέλα Κουμπούροβιτς υπέγραψε την απόφαση και την 25η Δεκεμβρίου ο Τζεβντέτ Αγιάζ μετήχθη αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και παραδόθηκε στην τουρκική αστυνομία.

Η έκδοσή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία, κυρίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και νομικούς που καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024