Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Ο Κουρτς καθησυχάζει Ευρώπη μετά την ψυχρολουσία με ακροδεξιά

Αυστρία: Ο Κουρτς καθησυχάζει Ευρώπη μετά την ψυχρολουσία με ακροδεξιά

Διαβεβαιώσεις για τον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του που ορκίζεται αύριο, Δευτέρα, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θα δώσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Διαβεβαιώσεις για τον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του που ορκίζεται αύριο, Δευτέρα, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θα δώσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμματων Ελευθέρων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Συνολικά ήταν καλές, σοβαρές, και εντατικές συνομιλίες, η ορκωμοσία θα γίνει κανονικά αύριο»», τονίζεται σε αποψινή ανακοίνωση της αυστριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τις επαφές που είχε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με πέντε υπουργούς της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, η οποία ορκίζεται ενώπιον του αύριο, Δευτέρα, στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Τους υπόλοιπους υπουργούς της νέας 14 μελούς κυβέρνησης, όπως επίσης τους επικεφαλής της, τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν είχε δεχθεί σε διαβουλεύσεις ήδη το Σάββατο, μετά την παρουσίαση της κυβερνητικής συμφωνίας από τους αρχηγούς των δύο συγκυβερνώντων στο μέλλον κομμάτων.

Για το βράδυ της Τρίτης είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του καγκελάριου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τις οποίες σημαντικό θέμα συζήτησης θα είναι και η προετοιμασία της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να αναφερθεί στην μεταβίβαση από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στην καγκελαρία των αρμοδιοτήτων για την ΕΕ, και την ως εκ τούτου διατήρηση τους από τον ίδιο, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της έως τώρα θητείας του ως επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Ως απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και ως μελλοντικός καγκελάριος, ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες λίγο μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, των οποίων υπήρξε νικητής, και είχε διαβεβαιώσει τόσο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και τον Ντόναλντ Τουσκ για την προσήλωση στην ΕΕ, την οποία, όπως τόνιζε, πρόκειται να έχει η προς σχηματισμό συγκυβέρνησή του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Μετά την τότε συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Κουρτς είχε δηλώσει «φιλοευρωπαίος», αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία».

Η ερώτηση που απέφυγε να απαντήσει ο Κουρτς

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ως προς μία κυβερνητική συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων, περιορίστηκε μόνον να αναφέρει πως, «όμως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μου είπε ότι είμαι ένας φιλοευρωπαίος, δεν χρειάζεται να του το διαβεβαιώσω, το γνωρίζει ούτως ή άλλως».

Ενδεικτικό θεωρείται πάντως το γεγονός πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε τότε να προβεί σε καμία δήλωση μετά τις συνομιλίες τους, ενώ παρατηρητές στη Βιέννη έκαναν παραλληλισμούς των αποσαφηνίσεων του Κουρτς, ως προς το ποιος αποφασίζει για την μορφή της κυβέρνησης, με το προεκλογικό σύνθημα του Λαϊκού Κόμματος «Εκλέγουμε όποιον εμείς θέλουμε», κατά τις προεδρικές εκλογές του 1986, για τον υποψήφιό του, τον αμφιλεγόμενο, λόγω του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, Κουρτ Βάλντχαϊμ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος είχε πάρει σαφή θέση δύο εβδομάδες μετά τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές εναντίον του πιθανολογούμενου σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού , ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνιζε πως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως ο ίδιος υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του προηγούμενου παρόμοιου συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, μεταξύ 2000 και 2006.

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024