Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρύ πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους από τη νίκη Τζόουνς

Βαρύ πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους από τη νίκη Τζόουνς

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ κατόρθωσε να εκλεγεί την Τρίτη στην ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην Πολιτεία, επί σειρά ετών οχυρό των ρεπουμπλικάνων, νικώντας τον Ρόι Μουρ, έναν αμφιλεγόμενο υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση έφηβων κοριτσιών τη δεκαετία του 1970 και ο οποίος συνέχιζε να έχει τη σθεναρή υποστήριξη του προέδρου Τραμπ.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα των
ΗΠΑ κατόρθωσε να εκλεγεί την Τρίτη στην ειδική εκλογική διαδικασία που
διεξήχθη στην Πολιτεία, επί σειρά ετών οχυρό των ρεπουμπλικάνων,
νικώντας τον Ρόι Μουρ, έναν αμφιλεγόμενο, υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή
που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση έφηβων κοριτσιών τη
δεκαετία του 1970 και ο οποίος συνέχιζε να έχει τη σθεναρή υποστήριξη
του προέδρου Τραμπ.

Ο δημοκρατικός Νταγκ Τζόουνς επικράτησε του ρεπουμπλικάνου Ρόι Μουρ έπειτα από μια άκρως τοξική προεκλογική εκστρατεία, που αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της Αμερικής και τελικά οδήγησε το κυβερνών κόμμα να απολέσει μια πολύτιμη έδρα στην άνω Βουλή του Κογκρέσου.

Με βάση τα—σχεδόν τελικά—αποτελέσματα, ο Νταγκ Τζόουνς συγκέντρωσε το 49,5% των ψήφων έναντι ενός 48,8% του Ρόι Μουρ. Αυτή η ήττα αφορά και προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος απαίτησε από τους υποστηρικτές του να επιδείξουν την αφοσίωσή τους προς το πρόσωπό του και να ταχθούν υπέρ ενός υποψηφίου που θα συνέβαλε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχόταν προεκλογικά. «Ψηφίστε τον Ρόι Μουρ!» είχε γράψει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, το πρωί της Τρίτης.

Δημοκρατικός γερουσιαστής στην Αλαμπάμα μετά από 25 χρόνια

Στην Πολιτεία της Αλαμπάμας είχε να εκλεγεί δημοκρατικός γερουσιαστής από το 1992. «Ευχαριστώ την Αλαμπάμα!», έγραψε ο γερουσιαστής, πλέον, Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, 63 ετών, που απέκτησε φήμη διότι είχε επιτύχει την καταδίκη μελών της Κου Κλουξ Κλαν που είχαν πυρπολήσει μια εκκλησία αφροαμερικανών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα κορίτσια.

Ο Τζόουνς, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του, χαιρέτισε λίγο αργότερα μια νίκη «του κράτους του δικαίου» και της «αξιοπρέπειας».Η νίκη του έγινε δεκτή με μια χιονοστιβάδα πανηγυρισμών από δημοκρατικούς πολιτικούς, κυρίως γερουσιαστές.

Συγχαρητήρια Τραμπ σε Τζόουνς

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που βλέπει πλέον τα περιθώρια ελιγμών του κόμματός του στη Γερουσία να περιορίζονται ακόμα περισσότερο, αφού η πλειοψηφία του γίνεται πια οριακή (51-49), εξέφρασε μέσω Twitter «συγχαρητήρια» στον Τζόουνς, πρόσθεσε πως «μια νίκη είναι μια νίκη», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «οι ρεπουμπλικάνοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτή την έδρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διότι η πολιτική σύγκρουση «δεν τελειώνει ποτέ!».

Για έναν «θρίαμβο της αξιοπρέπειας επί των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, της ακεραιότητας επί του τραμπισμού» έκανε λόγο ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, προσθέτοντας ότι η Αλαμπάμα ψήφισε υπέρ «της ελπίδας» και ότι ο Τραμπ είχε ταχθεί «στο πλευρό ενός φερόμενου δράστη σεξουαλικών επιθέσεων με θύματα παιδιά, που ήθελε να γυρίσει την Αμερική προς τα πίσω».

Οι ρεπουμπλικάνοι «δεν μπορούν να υποδύονται ότι είναι το κόμμα των οικογενειακών αξιών όταν αποδέχονται (ως υποψήφιους) τόσο ποταπούς άνδρες», εξεμάνη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Περέζ.

«Αν οι δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν στην Αλαμπάμα, μπορούμε, και οφείλουμε, να αγωνιστούμε παντού», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον, η ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Το κατόρθωμα του Νταγκ Τζόουνς προστίθεται σε μια σειρά πειστικών νικών δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες σε τοπικές αναμετρήσεις στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024