Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρές αντιδράσεις κατά Τραμπ στη Μέση Ανατολή [Φωτορερπορτάζ]

Σφοδρές αντιδράσεις κατά Τραμπ στη Μέση Ανατολή [Φωτορερπορτάζ]

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου διαδήλωσαν, με κεντρικό σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», κατά της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκατοντάδες Ιρανοί διαδήλωσαν και στην Τεχεράνη. Φωτορεπορτάζ

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου διαδήλωσαν, με κεντρικό σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», κατά της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, του προπυργίου της οργάνωσης, φωνάζοντας «Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

«Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας» διάβαζε κανείς σε πολλά από τα πανό στα χέρια των συμμετεχόντων, που κρατούσαν επίσης σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ.

«Θάνατος στις ΗΠΑ», «Θάνατος στο Ισραήλ» επαναλάμβαναν οι διαδηλωτές.

Μεταξύ αυτών ήταν 28χρονη Ιμάν Γκαμπντούν, που πήγε στη διαμαρτυρία μαζί με την 7χρονη κόρη της Μπατούλ. Η γυναίκα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης είναι η Ιερουσαλήμ και θα παραμείνει έως την Ημέρα της Κρίσης».

«Βρισκόμαστε εδώ για να απορρίψουμε όλοι μαζί αυτήν την απόφαση» διαβεβαίωε ο 28χρονος Χασάν Μούσα. «Εάν ο κόσμος το απορρίψει ομόφωνα, ο Τραμπ θα αλλάξει γνώμη, έτσι δεν είναι;».

Στη σημερινή διαδήλωση δεν προκλήθηκαν επεισόδια, σε αντίθεση με τη χθεσινή κινητοποίηση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στο βόρειο τμήμα της Βηρυτού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ» διαμήνυσε από την πλευρά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που προβλήθηκε στο τέλος της διαδήλωσης, στις μεγάλες οθόνες που είχαν εγκατασταθεί στο σημείο.

Κρίνοντας πως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ισοδυναμεί με «επίθεση», ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προέτρεψε το συγκεντρωμένο πλήθος να διασφαλίσει ότι αυτή «η ανόητη αμερικανική απόφαση θα είναι η αρχή του τέλους» του Ισραήλ.

Εικόνα από τις διαδηλώσεις στο Ιράν

Εκατοντάδες Ιρανοί διαδήλωσαν και στην Τεχεράνη εναντίον της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, καίγοντας φωτογραφίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όπως και σημαίες των δύο χωρών.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής, κάτι που συνήθως απαγορεύεται στο Ιράν, ενώ ακούγονταν συνθήματα όπως «Οι ΗΠΑ είναι δολοφόνοι», «οι Μητέρες της Παλαιστίνης χάνουν τα παιδιά τους» ή «Θάνατος στην Αμερική».

Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είναι μια «σκληρή ενέργεια που θα προστεθεί στις προηγούμενες καταδυναστεύσεις των ΗΠΑ» δήλωσε ο 23χρονος φοιτητής Αλί Εσφαχανί.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη χαμηλή προσέλευση του κόσμου στην κινητοποίηση, εν μέρει, όπως υποστήριξε ο ίδιος, εξαιτίας της κακής ενημέρωσης των πολιτών από τους διοργανωτές.

Σε κοντινή απόσταση από το πλήθος των διαδηλωτών, σε μια οθόνη προβαλλόταν ένα μήνυμα ότι απομένουν 8.240 ημέρες ύπαρξης για το Ισραήλ, μια αναφορά στην ομιλία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος έχει προβλέψει το τέλος του εβραϊκού κράτους για το 2030.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024