Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες παλαιστίνιοι τραυματίες μετά τις κινητοποιήσεις κατά Τραμπ

Δεκάδες παλαιστίνιοι τραυματίες μετά τις κινητοποιήσεις κατά Τραμπ

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις έχει πυροδοτήσει η πολιτική του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε, την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά της πολιτικής των ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις έχει πυροδοτήσει η πολιτική του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε, την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ενέκρινε, ακόμη, τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ξένοι ηγέτες έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση Τραμπ, ενώ σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος επισήμανε τον φόβο επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Το κλίμα δεν άργησε να μετατραπεί σε εκρηκτικό: Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, 11 παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι 20 από πλαστικές. Ένας από τους διαδηλωτές νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Φανερή είναι η ανησυχία για την πλήρη κατάρρευση των ειρηνευτικών διαδικασιών για το παλαιστινιακό. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και σε συνοικίες του Αμάν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ», «Αμερική, η μητέρα του τρόμου».

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Τυνησίας φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης για την Παλαιστίνη, ενώ στην Ιορδανία εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και αμερικανική σημαία κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο Σφαξ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Τυνησίας, περίπου 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστίνιους.

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας ενέκρινε, δε, ψήφισμα που ζητά από τις αραβικές και μουσουλμανικές αρχές να «αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση των ΗΠΑ».

Η Αμερική είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για μια κίνηση που έρχεται να απομονώσει τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για έναρξη νέου κύκλου σοβαρών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Δεν περνά στα ψιλά το γεγονός ότι η στρατηγική Τραμπ για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται στον αντίποδα αυτής του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πίεσε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό και εξέφρασε τη στήριξή του υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, μετά την ανακοίνωση Τραμπ, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ λέγοντας ότι παραιτήθηκαν από τον ειρηνευτικό τους ρόλο. Η Χαμάς, με τη σειρά της, έχει προειδοποιήσει για αναβίωση της Ιντιφάντα. Σε διάγγελμά της μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν τις «πύλες της κολάσεως».

Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και να αποκλείσουν το Ισραήλ.

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνη, να δηλώνει ότι η Ιερουσαλήμ «πρέπει να είναι η πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται πως η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διεμήνυσε, από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024