Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ το χειρότερο σενάριο

Βρετανία: Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ το χειρότερο σενάριο

Η Βρετανία δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ πριν από την ημερομηνία που έχει προγραμματίσει να αποχωρήσει από αυτήν, τον Μάρτιο του 2019, και θα πρέπει να επιδιώξει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το Brexit δηλαδή, χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία με την ΕΕ.

Η Βρετανία δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία ελεύθερων
εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ πριν από την ημερομηνία που έχει
προγραμματίσει να αποχωρήσει από αυτήν, τον Μάρτιο του 2019, και θα
πρέπει να επιδιώξει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προκειμένου να
αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το Brexit δηλαδή, χωρίς να έχει
συναφθεί συμφωνία με την ΕΕ.

Μια έκθεση της επιτροπής της βρετανικής άνω Βουλής που είναι αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τίτλο «Brexit: deal or no deal» («Μπρέξιτ: Με Συμφωνία ή Χωρίς Συμφωνία»), η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει ότι το Λονδίνο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει την καθορισμένη ημερομηνία, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το εμπόριο.

Υπάρχουν «συντριπτικά» στοιχεία που «υποδεικνύουν ότι (η αποχώρηση) «χωρίς συμφωνία» θα ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για το ΗΒ, όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των πολιτών», τόνισε ο Μάικλ Τζέι, μέλος της Επιτροπής για την ΕΕ της Βουλής των Λόρδων και πρώην επικεφαλής του διπλωματικού σώματος της Βρετανίας.

Οι ελπίδες της Τερέζας Μέι, της πρωθυπουργού της Βρετανίας, ότι θα επιτύγχανε πρόοδο στις συνομιλίες για το διαζύγιο κατέρρευσαν τη Δευτέρα όταν το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα με το οποίο έχει συμμαχήσει αποκήρυξε την προσφορά που έκανε η ηγέτιδα των συντηρητικών για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Η Μέι δυσκολεύεται να βρει μια συνταγή που θα ικανοποιεί τόσο την Ιρλανδία, κράτος μέλος της ΕΕ, η οποία θέλει να αποφύγει τη δημιουργία «σκληρών», αυστηρά φρουρούμενων συνόρων, και ταυτόχρονα το βορειοϊρλανδικό ενωτικό κόμμα DUP, που υποστήριξε πως απέρριψε τη συμφωνία διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει με τους ίδιους όρους με τις άλλες επαρχίες του ΗΒ.

Με τους δείκτες του ρολογιού να ηχούν και τον Μάρτιο του 2019 να προβάλει όλο και πιο κοντινός στον ορίζοντα, η έκθεση της επιτροπής της Βουλής των Λόρδων σημειώνει πως ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η έλλειψη χρόνου για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το εμπόριο.

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες για το εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, η Μέι κι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησής της Ντέιβιντ Ντέιβις επιμένουν πως θέλουν να έχουν καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία όταν το ΗΒ θα αποχωρεί.
«Μολονότι υποστηρίζουμε τη φιλοδοξία του Ντέιβις να εξασφαλιστεί συνεκτική συμφωνία μέχρι την 29η Μαρτίου 2019, σχεδόν ουδείς εκτός κυβέρνησης θεωρεί πως είναι εφικτό», επισήμανε ο Τζέι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024