Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επί ξυρού ακμής η ειρήνη λίγο πριν την ανακοίνωση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Επί ξυρού ακμής η ειρήνη λίγο πριν την ανακοίνωση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Προτού η Αμερική αποκτήσει τον «τίτλο» της πρώτης χώρας που αναγνωρίζει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην ανακοίνωση στην οποία θα προβεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Στις δηλώσεις του αναμένεται να εγκρίνει τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Προτού η Αμερική αποκτήσει τον «τίτλο» της πρώτης χώρας που αναγνωρίζει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην ανακοίνωση στην οποία θα προβεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Στις δηλώσεις του αναμένεται να εγκρίνει τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο νέο κεφάλαιο συγκρούσεων και εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα εχθρικά πάθη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφασή του για την Ιερουσαλήμ έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

«Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν» δήλωσε.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος, επιχειρώντας να υποτιμήσει το μέγεθος της φωτιάς που άναψε ο Τραμπ κάνει λόγο για αναγνώριση της ιστορίας και όχι για πολιτική τοποθέτηση, μουσουλμανικός κόσμος και ΕΕ καταδικάζουν τις κινήσεις Τραμπ.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, προειδοποεί για αναβίωση της Ιντιφάντα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό.

Στο μεταξύ, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο ιρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ιράν «δεν θα ανεχθεί μια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων» είπε εξάλλου ο Ροχανί σε ομιλία ενώπιον αξιωματούχων στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ.

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη συνωμοσία» πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων πολλών μουσουλμανικών χωρών που συγκεντρώθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, νωρίτερα, είδε στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία», είπε.

Εξάλλου, το Πακιστάν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αντίθετο αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν [σύμφωνα με μμε] οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Η Βολιβία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο πρεσβευτής της, ο Σάσα Σολίς.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση που θα είναι μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη απόφαση που θα αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» τόνισε.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η μεταφορά της πρεσβείας), η Βολιβία θα ζητήσει από την προεδρία (της Ιαπωνίας) του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκαλέσει το συντομότερο μια δημόσια συνεδρίαση επί αυτού του θέματος» συμπλήρωσε ο Σολίς.

Ερντογάν: Η απόφαση Τραμπ εξυπηρετεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

«Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπενθύμισε ότι επισήμανε στον Ντοναλντ Τραμπ την «ανησυχία» του ενόψει των ανακοινώσεών του σήμερα και κατόπιν σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».

Μια τέτοια διευθέτηση θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους «να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Κράτος στο πλευρό του Ισραήλ με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το να αδιαφορείτε για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, των Παλαιστινίων και των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ το μόνο που θα κάνει είναι να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και να υπονομεύσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» είπε ο Αμπντάλα.

Μέι κατά Τραμπ

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο λύσης των δύο κρατών.

«Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει εν τέλει να αποτελέσει μια πρωτεύουσα που θα μοιράζονται το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος», είπε η Τερίζα Μέι, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην πολιτική των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις τους, ύστερα από τις δηλώσεις της περί τήρησης των ειρηνευτικών δισικασιών.

ΕΕ: Τήρηση των ειρηνευτικών διαδικασιών

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς η Μογκερίνι επανέλαβε τη «σταθερή θέση» της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία «το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δύο πλευρών».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, η Μογκερίνι κάλεσε τον Αμπάς να συναντηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια «ανεπίσημη συνάντηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών η οποία, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, θα έχει τη μορφή «προγεύματος εργασίας».

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024