Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στη Μ.Ανατολή μετά την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Συναγερμός στη Μ.Ανατολή μετά την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Έκδηλη είναι η διεθνής ανησυχία για τη Μέση Ανατολή μετά την ενημέρωση του προέδρου των ΗΠΑ προς τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, περί μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Έκδηλη είναι η διεθνής ανησυχία για τη Μέση Ανατολή μετά την ενημέρωση του προέδρου των ΗΠΑ προς τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, περί μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος μιλούν για επικίνδυνο βήμα, τη στιγμή που η Χαμάς σε δήλωσή της κατά της πολιτικής των ΗΠΑ τονίζει ότι παραβιάστηκαν όλες οι κόκκινες γραμμές.

Υπέρ της συνέχισης των ειρηνευτικών διαδικασιών τάχθηκε το Κρεμλίνο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαβεβαιώνει τηλεφωνικά τον Αμπας ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών αρχών.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν επισήμανε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασιλιάς Σαλμάν υποστήριξε ότι ένα τέτοιο «επικίνδυνο βήμα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε, από την πλευρά του, στον Τραμπ ότι δεν χρειάζεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Επέστησε την προσοχή του αμερικανού ομολόγου του ώστε να μην λάβει μέτρα που «θα υπονόμευαν τις πιθανότητες ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Υπέρ μιας λύσης που θα εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών, τάσσεται η ΕΕ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί «μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επαναλαμβάνοντας την αξία των ειρηνευτικών διαδικασιών.

«Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν» επισήμανε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.


Με «αναβίωση της Ιντιφάντα» απείλησε, πριν από μερικές ημέρες, η παλαιστινιακή Χαμας, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ ή αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην πόλη.

Ο Αμπάς επανέλαβε, πάντως, μετά τη συνομιλία με τον αμαρικανό ομόλογό του, ότι δεν μπορεί να «υπάρξει Παλαιστιανό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία».

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

    in.gr

    Sports in

    Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

    Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024