Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ επικοινώνησε με Αμπάς για μεταφορά πρεσβείας σε Ιερουσαλήμ

Τραμπ επικοινώνησε με Αμπάς για μεταφορά πρεσβείας σε Ιερουσαλήμ

Μετά τις δηλώσεις περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για την πρόθεσή του «να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».  Ο Αμπάς «επανέλαβε τη σταθερή θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστιανό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».

Μετά τις δηλώσεις περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για την πρόθεσή του «να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Αμπάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, ο παλαιστίνιος πρόεδρος τον προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες συνέπειες» που θα είχε μια τέτοια απόφαση «στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο».

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής δεν διασαφηνίζει αν ο Τραμπ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει άμεσα στη μεταφορά της πρεσβείας ή αν του δήλωσε απλώς έναν μακροπρόθεσμο στόχο του.

Αμπάς: Δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστιανό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Αμπάς «επανέλαβε τη σταθερή θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστιανό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, τα ανάκτορα της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι ο Τραμπ ενημέρωσε τον Αμπντάλα για την πρόθεσή του «»να προχωρήσει το σχέδιό του για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας» στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλημ.

Η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι πρόκεται να έχει μια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ωστόσο θα αναβάλει και πάλι τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλημ.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ είπε ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια αναγνώριση θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή και θα είναι καταστροφική για την ειρηνευτική διαδικασία.

in.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024