Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ν. Κορέα: Μπορούν να πλήξουν με πυρηνικά την Ουάσιγκτον

Ν. Κορέα: Μπορούν να πλήξουν με πυρηνικά την Ουάσιγκτον

Ο Hwasong-15, τον οποίο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, ο οποίος μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Hwasong-15, τον οποίο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, ο οποίος μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ίδιος έκρινε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής και δείχνει πως πλέον η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσιγκτον.

Μετά την εκτόξευση του πυραύλου, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς τον πιο προηγμένο ICBM που έχει κατασκευαστεί στη χώρα μέχρι σήμερα και ότι πλέον όλη η ενδοχώρα των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των όπλων της.

Αφού μελέτησαν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του Hwasong-15, αναλυτές σημείωσαν ότι η Βόρεια Κορέα είναι πράγματι πλέον σε θέση να πλήξει με πυρηνικά όπλα οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής επικράτειας και μπορεί να απέχει δύο ή τρεις δοκιμές από το να θέσει αυτόν τον πύραυλο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αναγνώρισε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τραμπ ότι ο νέος πύραυλος είναι ο πιο προηγμένος που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα αλλά ακόμη υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η καθοδήγησή του στην τελική φάση της πτήσης του.

Ταυτόσημη ήταν και η εκτίμηση του εκπροσώπου του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας που μίλησε στο Reuters.

Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εξώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαναλάβει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ηγέτη της απομονωμένης χώρας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο αποκάλεσε ξανά «μικρό άνθρωπο-πύραυλο» και «αρρωστημένο φαντασμένο νεαρό».

Παράλληλα, ο Τραμπ είπε πως θεωρεί αποτυχημένη την διπλωματική προσπάθεια του Πεκίνου με σκοπό να περιοριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ, ενώ αντιθέτως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έκρινε ότι η Κίνα κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα, ιδίως να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου.

Ικανοί να φέρουν ισχυρές πυρηνικές κεφαλές

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, η Βόρεια Κορέα συνέχισε την προσπάθεια να αποκτήσει πυραύλους ικανούς να φέρουν ισχυρές πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ.

Τραμπ και Μουν δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρές κυρώσεις και να ασκούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να την αναγκάσουν να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη δοκιμή, οι ΗΠΑ απείλησαν τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα «καταστρέψουν ολοσχερώς» τη χώρα σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024