Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας YONHAP. Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και προσγειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κλιμακώνοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τα πρακτορείο ειδήσεων YONHAP της Ν. Κορέας.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε, επίσης, ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε ανατολικά από την Πιονσόνγκ, μια πόλη στην επαρχία της Νότιας Πιονγκγιάν. Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και προσγειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, πρόκειται για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι της Β. Κορέας.

Ο τύπος του πυραύλου, αλλά και το εύρος του δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τη Σεούλ η εκτόξευση έγινε από κινητή μονάδα, στις τρεις τα ξημερώματα τοπική ώρα. Η βραδινή εκτόξευση φαίνεται πως στόχευε στη δοκιμή νέων δυνατοτήτων και στην επίδειξη της δύναμης που έχει η Πιονγιάνγκ να «απαντήσει» σε κάθε πιθανή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος.

Οι πρώτες αναφορές, χωρίς να έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, σημειώνουν ότι η διάρκεια που ο πύραυλος βρισκόταν στον αέρα ήταν 50 λεπτά, χρόνος- ρεκόρ για δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ν. Κορέας μαζί με τις ΗΠΑ ανέλυαν τις λεπτομέρειες και εξέταζαν την τροχιά του πυραύλου.

Αμερικανικές πηγές είπαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στοιχεία ότι οι ιαπωνικές αναφορές σχετικά με διάφορα «σήματα» που λάμβανε από τη Βόρεια Κορέα και τα οποία αφορούσαν στην δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου ήταν ακριβή.

Μάλιστα, οι εν λόγω πηγές πίστευαν ότι μια νέα δοκιμή μπορεί να συμβεί «μέσα σε ημέρες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters αρνήθηκαν αρχικά να πουν ποιος είναι ο τύπος του βαλλιστικού πυραύλου, αλλά υπογράμμισαν ότι η Πιονγιάνγκ εργαζόταν για να αναπτύξει πυραύλους με πυρηνική απόληξη, ικανούς να «χτυπήσουν» τις ΗΠΑ.

Σε άμεση άσκηση προχώρησε η Ν. Κορέα

Μόλις λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση από τη Β. Κορέα, η Ν. Κορέα πραγματοποίηση άσκηση, με σκοπό να είναι έτοιμη για άμεσες αντιδράσεις σε κάθε πιθανή επίθεση από τη Β. Κορέα.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Ασφαλής η νήσος Γκουάμ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της νήσου Γκουάμ ανήρτησαν στο Facebook ότι ενημερώθηκαν σχετικά με το συμβάν, ωστόσο «δεν υπάρχει άμεση απειλή» προς εκείνους.

Επίσης, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι δεν απειλήθηκαν αμερικανικά εδάφη ή σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Τη στιγμή εκείνη, επισκεπτόταν το Κονγκρέσο, αλλά στο άκουσμα της εκτόξευσης, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Οι δηλώσεις του σχετικά αναμένονται από στιγμή σε στιγμή.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει και σε άλλες βαλλιστικές δοκιμές αυτή τη χρονιά, σε μια περίοδο που οι εντάσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Η εκτόξευση της Τρίτης είναι η πρώτη μετά την 15η Σεπτεμβρίου.

Μαρία Πετροπούλου

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024