Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: Η αμφιλεγόμενη γλυφοσάτη θα απαγορευθεί

Μακρόν: Η αμφιλεγόμενη γλυφοσάτη θα απαγορευθεί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα απαγορευτεί στη χώρα του μόλις βρεθεί μια εναλλακτική λύση και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα απαγορευτεί στη χώρα του μόλις βρεθεί μια εναλλακτική λύση και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μακρόν προέβη σε αυτήν την ανακοίνωση μέσω του Twitter μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα η ειδική επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανανεώνοντας για μια πενταετία την άδεια χρήσης του πιθανώς καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου. Η Γαλλία είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά, όμως η Γερμανία έριξε την καθοριστική θετική ψήφο, αν και στην προηγούμενη ψηφοφορία απείχε.

Ο γάλλος πρόεδρος έκλεισε το μήνυμά του με το σύνθημα «Να κάνουμε ξανά μεγάλο τον πλανήτη μας».

Τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. «Η Γαλλία εύχεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει γρήγορα, όπως το είχε ανακοινώσει, προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου αξιολόγησης των χημικών ουσιών, ώστε να ενισχύσει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της» τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν απρόσμενα την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα πέντε χρόνια. Η Γαλλία ήλπιζε να επιτραπεί η χρήση του ζιζανιοκτόνου για άλλα τρία ή το πολύ τέσσερα χρόνια. «Η αποφασιστικότητά μας, μαζί με άλλες χώρες-μέλη, επέτρεψε να μειώσουμε αισθητά τη χρονική διάρκεια που είχε προταθεί, από τα 10 στα 5 χρόνια», υπογράμμισε πάντως ο Φιλίπ.

Σε εθνικό επίπεδο, τα υπουργεία Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης θα πρέπει στις αρχές Δεκεμβρίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της χρήσης ζιζανιοκτόνων στον αγροτικό τομέα, υπενθύμισε το Ματινιόν. Θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν η χρήση της γλυφοσάτης, πρόσθεσε.

Την ίδια έκκληση, να βρεθεί κάποια λύση που θα αντικαθιστά το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, έκανε και ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ, εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την ικανοποίησή του επειδή οι χώρες-μέλη της ΕΕ «κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν» και να μειώσουν την άδεια χρήσης στα 5 χρόνια, αντί για 10.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με θετικό τρόπο αυτά τα πέντε χρόνια. Θα πρέπει αυτά τα πέντε χρόνια να φανούν χρήσιμα στη γεωργία και στο περιβάλλον μας», επισήμανε. «Είναι μια πενταετία κατά τη διάρκεια της οποίας θα εργαστούμε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, θα κινητοποιήσουμε την έρευνα, την καινοτομία, ώστε αύριο να μπορούμε να τροποποιήσουμε τις πρακτικές προς όφελος των αγροτών αλλά επίσης και του περιβάλλοντος», σημείωσε.

ΕΕ: Εγκρίθηκε για άλλη μια πενταετία η χρήση της γλυφοσάτης

Η ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της ΕΕ ανανέωσε σήμερα για άλλη μια πενταετία την άδεια χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι «μεγάλες» χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εξέφραζαν τον σκεπτικισμό ή τη ρητή διαφωνία τους.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 18 χώρες που αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν. Εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Έτσι επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, σήμερα ψήφισε υπέρ, αφού όμως προηγουμένως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα, όπως ανέφερε μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας συνέβαλε αποφασιστικά να αλλάξουν οι ισορροπίες και να δοθεί η έγκριση.

«Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει πως όταν θέλουμε, μπορούμε να μοιραζόμαστε και να αποδεχόμαστε τη συλλογική ευθύνη μας στη λήψη αποφάσεων», σχολίασε ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2015, όταν το Διεθνές Κέντρο Ερευνάς για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την χαρακτήρισε «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία. Ωστόσο, οι επιστημονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσαν αντίθετα συμπεράσματα.

Γερμανία: Η γλυφοσάτη προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση

Η ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη από την ειδική επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ προκαλεί εντάσεις στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, σε μια περίοδο που συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τη συμμετοχή τους σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το «πράσινο φως» για τη χρήση της γλυφοσάτης για άλλη μια πενταετία δόθηκε ουσιαστικά χάρη στη θετική ψήφο του εκπροσώπου της Γερμανίας. Την οδηγία αυτή του έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, η Γερμανία απείχε από τις ψηφοφορίες, λόγω των διαφωνιών που εκφράζονταν για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τελικά, ψήφισε υπέρ, αφού ζήτησε ορισμένες τροποποιήσεις, όπως περιορισμούς στη χρήση του χημικού και προστασία της βιοποικιλότητας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, που πρόσκειται στο SPD, κατηγόρησε αμέσως τον ομόλογό της της Γεωργίας ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, κάνοντας λόγο για «ρήξη της εμπιστοσύνης» στους κόλπους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτοί που ελπίζουν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων στον συνασπισμό» δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόνισε.

Η Χέντρικς δεν έκρυψε την οργή της, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, είχε εξηγήσει το πρωί στον υπουργό Γεωργίας ότι, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, διαφωνούσε με την χορήγηση άδειας χρήσης για άλλη μια πενταετία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα απείχε και πάλι από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Σμιτ δικαιολόγησε τη θετική ψήφο του Βερολίνου εξηγώντας ότι αν δεν δινόταν σήμερα η έγκριση, τον τελευταίο λόγο θα είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σε κάθε περίπτωση, θα ενέκρινε την παράταση στη χρήση της γλυφοσάτης.

Η ρήξη αυτή ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες μεταξύ των συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο στη Γερμανία.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024