Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς διάλυση οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Προς διάλυση οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Σε διάλυση φαίνεται πως οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς το κόμμα Fianna Fail από την υποστήριξη του οποίου εξαρτάται απόλυτα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ για να εγκρίνονται νομοθετήματα κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την αποπομπή της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παραβαίνοντας τη συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες.

Σε διάλυση φαίνεται πως οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς το κόμμα
Fianna Fail από την υποστήριξη του οποίου εξαρτάται απόλυτα ο
πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ για να εγκρίνονται νομοθετήματα κατέστησε
σαφές ότι θα επιδιώξει την αποπομπή της αντιπροέδρου της κυβέρνησης,
παραβαίνοντας τη συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών που ξεκίνησε πριν
από 18 μήνες.

Η απροσδόκητη πολιτική κρίση στο Δουβλίνο ξέσπασε τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης—στην οποία η Ιρλανδία έχει δικαίωμα βέτο—όταν αναμένεται να κριθεί εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προκειμένου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τις Βρυξέλλες για το Brexit να προχωρήσουν.

Ένα από τα κεφάλαια στα οποία η ΕΕ αξιώνει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν δώσει το πράσινο φως για να περάσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση, για την οποία αδημονεί το Λονδίνο, είναι το ζήτημα των συνόρων της Βρετανίας με την Ιρλανδία και το μέλλον τους.

Πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του αντιπροέδρου

Στο πλαίσιο μιας διένεξης που κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα, το κόμμα Fianna Fail κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ στο κοινοβούλιο την Τρίτη εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε μια νομική υπόθεση, που αφορά έναν καταμηνυτή ατασθαλιών στην αστυνομία.

Ο ηγέτης του Φιόνα Φέιλ Μάικλ Μάρτιν δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE πως το κόμμα του κατέθεσε την πρόταση μομφής. Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Φίνε Γκάελ του Βαράντκαρ δήλωσε νωρίτερα πως η κατάθεση πρότασης μομφής από το Φιόνα Φέιλ θα σήμαινε το τέλος της συμφωνίας υποστήριξης της κυβέρνησης.

Νωρίτερα η υπουργός Απασχόλησης Ρεγκίνα Ντόχερτι είχε δηλώσει πως η συμφωνία στην οποία στηρίχθηκε η συγκρότηση της ιρλανδικής κυβέρνησης θα τελειώσει αν το Φιόνα Φέιλ καταθέσει πρόταση μομφής κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Δεν ήταν πάντως σαφές αν το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι η κατάθεση πρότασης μομφής παραβιάζει τη συμφωνία, ή αν θα θεωρήσει ότι έχει παραβιαστεί η συμφωνία μόνο μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η χώρα οδεύει προς εκλογές

Ερωτηθείσα εάν η απόφαση αυτή της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος σημαίνει πως η Ιρλανδία οδεύει σε εκλογές, ανώτερο στέλεχος του Φιόνα Φέιλ απάντησε: «κατευθείαν». Η πηγή αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί, αφού η ηγετική ομάδα του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.

«Αυτό (…) είναι επικίνδυνο πολιτικά, την ώρα που η χώρα κάθε άλλο παρά χρειάζεται εκλογές», τόνισε ο Σάιμον Κόβανι, υπουργός Εξωτερικών και προβεβλημένο στέλεχος του Φίνε Γκαέλ, σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, αναφερόμενος κυρίως στις συνομιλίες για το Μπρέξιτ, που περιγράφει με την έκφραση «ιστορική στιγμή» για την Ιρλανδία.

Ο Κόβανι είπε στη Βουλή την Πέμπτη ότι το Δουβλίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο να συναινέσει να περάσουν στο επόμενο στάδιο—τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο ΗΒ και στην ΕΕ—οι συνομιλίες για το διαζύγιο, κάτι που θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου. Εξήγησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερη σαφήνεια από πλευράς του Λονδίνου.

Η κατάρρευση της συμφωνίας

Η κατάρρευση της συμφωνίας συνεργασίας των δύο κομμάτων, η οποία είχε λειτουργήσει σχετικά ομαλά ως τώρα, καθώς τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν έχουν παρά ελάχιστες πολιτικές διαφωνίες παρότι έχουν συγκρουστεί σκληρά επί δεκαετίες, θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Η κίνηση του Φιόνα Φέιλ ακολούθησε την παραδοχή της Φιτζέραλντ ότι είχε ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μια προσπάθεια να πληγεί το κύρος ενός αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών το 2015, αλλά δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία.

Το Φίνε Γκαέλ διαβεβαιώνει ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τήρησε την προσήκουσα διαδικασία.
Αφότου ο Βαράντκαρ εξελέγη αρχηγός του Φίνε Γκαέλ τον Μάιο, το κόμμα του προηγείται οριακά του Φιόνα Φέιλ στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν ότι και τα δύο κόμματα της ιρλανδικής δεξιάς θα αυξήσουν τα ποσοστά τους στις επόμενες εκλογές, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα αντιμετωπίσουν τεράστια δυσκολία να σχηματίσουν κάτι διαφορετικό από μια ακόμη κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024