Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παπούα Νέα Γουινέα: Βίαιη εκκένωση κέντρου κράτησης προσφύγων

Παπούα Νέα Γουινέα: Βίαιη εκκένωση κέντρου κράτησης προσφύγων

Η αστυνομία της Παπούας Νέας Γουινέας ξεκίνησε σήμερα να απομακρύνει με τη βία τους πρόσφυγες που εξακολουθούσαν να μένουν σε ένα αυστραλιανό κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους παρά το γεγονός ότι αυτό είχε κλείσει από τις 31 Οκτωβρίου.

Η αστυνομία της Παπούας Νέας Γουινέας ξεκίνησε σήμερα να απομακρύνει με τη βία τους πρόσφυγες που εξακολουθούσαν να μένουν σε ένα αυστραλιανό κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους παρά το γεγονός ότι αυτό είχε κλείσει από τις 31 Οκτωβρίου.

Η Αυστραλία δέχεται τις σφοδρές επικρίσεις των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα δραστικά μέτρα που λαμβάνει κατά των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης, τους οποίους στέλνει σε κέντρα κράτησης τρίτων χωρών, όπως αυτό στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Ωστόσο, η Καμπέρα αναγκάστηκε να κλείσει το εν λόγω κέντρο στις 31 Οκτωβρίου έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Παπούας Νέας Γουινέας.

Εκατοντάδες πρόσφυγες που διέμεναν εκεί επί χρόνια αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα κράτησης και επέλεξαν να παραμείνουν παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν τροφή ή νερό.

Έπειτα από 23 ημέρες η αστυνομία της Παπούας Νεάς Γουινέας εισήλθε σήμερα στο κέντρο, ζητώντας από τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που είχε ναυλώσει προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα κράτησης.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αυστραλιανής μη κυβερνητικής οργάνωσης GetUp δείχνει την αστυνομία να οδηγεί έξω από το κέντρο τον Ιρανό δημοσιογράφο και πρόσφυγα Μπεχρούζ Μπουσανί που είχε αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου των αιτούντων άσυλο.

«Οι άνθρωποι οδηγούνται με τη βία στα λεωφορεία, προφανώς με κατεύθυνση άλλα κέντρα», δήλωσε η Ζόι Έντουαρντς εκπρόσωπος της GetUp βάσει των μαρτυριών που συγκέντρωσε από τους πρόσφυγες. «Βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε πόσοι άνδρες έχουν απομακρυνθεί», πρόσθεσε.

Άλλοι πρόσφυγες έκαναν λόγο για δεκάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το κέντρο, παρά τη δέσμευση του επιθεωρητή της αστυνομίας της χώρας Γκάρι Μπάκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα ασκηθεί βία.

«Η αστυνομία, οι ειδικές δυνάμεις, μονάδες της αστυνομίας είναι εκεί κατά εκατοντάδες, έχουν αναπτυχθεί μέσα σε όλο το κέντρο και γύρω από τη φυλακή», είχε αναφέρει μέσω του Twitter o Μπουσανί. «Μας επιτίθενται».

«Η αστυνομία έχει αρχίσει να καταστρέφει τα καταφύγιά μας και τις δεξαμενές νερού», είχε καταγγείλει, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες «κάθονταν ειρηνικά», όμως δύο εξ αυτών έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια.

Η Αυστραλία δέχεται εδώ και χρόνια επικρίσεις για την μεταναστευτική της πολιτική και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στους πρόσφυγες.

Ακόμα κι αν γίνει δεκτή η αίτησή τους για την παροχή ασύλου στην Αυστραλία, οι πρόσφυγες δεν γίνονται δεκτοί στη χώρα, με την Καμπέρα να τους προσφέρει την επιλογή να εγκατασταθούν σε τρίτες χώρες ή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η πολιτική αυτή δεν είναι επιτυχής καθώς πάρα πολλοί λίγοι πρόσφυγες έχουν φύγει για να ζήσουν σε άλλες χώρες.

Όμως, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ επανέλαβε ότι επιτρέπει να αποφεύγονται τα τραγικά ναυάγια, αποτρέποντας τους πρόσφυγες να προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία.

«Πιστεύουν ότι μπορούν να ασκήσουν πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση για να τους επιτρέψει να έρθουν στη χώρα. Και βέβαια δεν υποκύπτουμε στις πιέσεις», τόνισε ο Τέρνμπουλ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μετά το κλείσιμο του κέντρου στο νησί Μάνους ζητήθηκε από τους περίπου 600 πρόσφυγες που διέμεναν εκεί να μεταφερθούν σε τρία άλλα κέντρα, κάτι που δέχθηκαν οι 200.

Όμως οι υπόλοιποι αρνήθηκαν φοβούμενοι την εχθρική στάση των κατοίκων του Μάνους, που δεν είχαν ερωτηθεί πριν ανοίξουν τα κέντρα αυτά. Άλλοι απέρριπταν την ιδέα «να εγκαταλείψουν τη μία φυλακή για μία άλλη».

Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάντον επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται επιχείρηση για την εκκένωση του κέντρου κράτησης. «Πιστεύω ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι άνθρωποι βρίσκονται ακόμη εκεί», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024