Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος, η επόμενη μέρα

Λίβανος, η επόμενη μέρα

Μια μέρα μετά την επιστροφή του Σάαντ Χαρίρι στον Λίβανο, τα πάντα είναι είναι ρευστά και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τι μέλλει γεννέσθαι. Η χώρα που απέφυγε να εμπλακεί στον πόλεμο της γειτονικής Συρίας, εισέρχεται σε νεό γύρο πολιτικής κρίσης, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη περίοδο αστάθειας κι ακολούθως οικονομικής παράλυσης.

Μια μέρα μετά την επιστροφή του Σάαντ Χαρίρι στον Λίβανο, τα πάντα είναι είναι ρευστά και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τι μέλλει γεννέσθαι. Η χώρα που απέφυγε να εμπλακεί στον πόλεμο της γειτονικής Συρίας, εισέρχεται σε νεό γύρο πολιτικής κρίσης, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη περίοδο αστάθειας κι ακολούθως οικονομικής παράλυσης. Πόσο εύκολα θα σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση; Άγνωστο. Κι αν ναι, αυτή θα καταφέρει -αναρωτιέται- το κέντρο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor να περάσει τα απαραίτητα για τον προϋπολογισμό νομοσχέδια για την τόνωση της οικονομίας; Αβέβαιο.

Άλλοι αναλυτές, δεν αποκλείουν μάλιστα το σενάριο η Σαουδική Αραβία να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στον Λίβανο, γεγονός που θα οδηγήσει στην οικονομική αποστράγγιση και την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους ακόμη και στην κατάρρευσή του, μόλις ένα χρόνο αφότου η Βηρυττός είχε καταφέρει να βγει από τον βάλτο της ακυβερνησίας, με συναίνεση -για χάρη της ομαλότητας- του ίδιου του Χαρίρι.

Το modus operandi, περιελάμβανε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο -έναν Σουνίτη δηλαδή- στην πρωθυπουργία, κυβερνητικό εταίρο του τη Σιιτική Χεζμπολάχ και πρόεδρο, τον εκλεγμένο Χριστιανό Μαρωνίτη Μισέλ Αούν. Και πράγματι, για πρώτη φορά ύστερα από μια και πλέον δεκαετία, ο Λίβανος μπόρεσε να καταρτίσει προϋπολογισμό, να πάει σε βουλευτικές εκλογές -τις πρώτες από το 2009- μ´ένα λόγο, να ορθοποδήσει συμβάλοντας στη σταθερότητα της περιοχής.

Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν. Η χώρα των Κέδρων σύρεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι με διακύβευμα, την ανάδυση μιας νέας ηγεμονίας στον μουσουλμανικό κόσμο, μέσα από ένα παλιό ρήγμα: την κόντρα μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, δηλαδή των δυο κύριων δογμάτων του Ισλάμ, Σουνιτών και Σιιτών.

Αν και το σενάριο σύρραξης θεωρείται προς το παρόν τραβηγμένο, για τον έμπειρο στρατιωτικό αναλυτή Άμος Χαρέλ της Ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Αρκεί «μια λάθος κίνηση, μια λάθος αντίδραση, ώστε τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου», ένα παραπάνω, αν λάβει κανείς υπόψη ένα συνδυασμό παραγόντων αστάθειας: μια παρορμητική κυβέρνηση Τραμπ που με την επιθετική της ρητορική στο Ιράν, δίνει λευκή επιταγή στον εξίσου παρορμητικό νέο Σαουδάραβα μονάρχη, συν τις απειλές του Ισραήλ ότι θα πάει σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Πολλά σενάρια είναι πιθανά

Αν ο Χαρίρι επιμείνει στην απόφασή του, ο πρόεδρος Αούν θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Φούαντ Σινιόρα, που προέρχεται από την παράταξη του Χαρίρι και είναι εχθρικός προς τη Χεζμπολάχ, και ο Νατζίμπ Μικάτι, ένας σουνίτης που είναι πιο αποδεκτός από το σιιτικό κόμμα.Ο ίδιος ο Χαρίρι ενδέχεται να επιστρέψει στον θώκο, έπειτα από έναν συμβιβασμό με τη Χεζμπολάχ, εκτιμούν ειδικοί.

Τι είχε προηγηθεί

Όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου διάβαζε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την παραίτησή του από το δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια στο Ριάντ πριν τρεις έβδομάδες, άφηνε εμβρόντητους εχθρούς και φίλους στη χώρα του. Η ομιλία του είχε κάτι το ασηνήθιστο. Με εμφανή νευρικότητα και σχεδόν χωρίς να καταλαβαίνει αυτό που του είχαν «υπαγορεύσει» οι Σαουδάραβες προστάτες του, ο Σαάντ Χαρίρι, επικαλέστηκε κλίμα συνωμοσίας και παιχνίδια εξουσίας από την Τεχεράνη, ενώ ανέφερε πως φοβάται και για τη ζωή του. Όμως δεν έπεισε κανέναν.

Στη Βηρυττό ακόμη και οι στενοί του συνεργάτες που πιάστηκαν στον ύπνο από αυτή την εξέλιξη, η οποία ενορχηστρώθηκε μυστηριωδώς από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, δεν τον πίστεψαν. Στο Ριάντ, ωστόσο, εμφανώς ενοχλημένοι που ο προστατευόμενός τους Χαρίρι παράκουσε επανειλημμένα τις παραινέσεις τους να συγκρουστεί ανοιχτά με τη Χεζμπολάχ, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της Σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης, σε μια περίοδο όπου το Ιράν, «νούμερο ένα» εχθρός της Σαουδικής Αραβίας, σαφώς ενισχυμένο από τις νίκες του σε Συρία και Ιράκ, συνεχώς εδραιώνει και επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024