Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Το ένα δολάριο έφτασε στις 3,9780 λίρες, ενώ το ευρώ διαμορφώθηκε στις 4,6397 λίρες.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Το ένα δολάριο έφτασε στις 3,9780 λίρες, ενώ το ευρώ διαμορφώθηκε στις 4,6397 λίρες.

Οι πιέσεις που δέχεται το νόμισμα της Τουρκίας αποδίδονται σε δύο βασικούς λόγους. Τις τεταμένες σχέσεις που έχει τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα με τις ΗΠΑ και τον φόβο των αγορών ότι έχει επηρεαστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, με αποτέλεσμα να μην χαράσσεται η νομισματική πολιτική εκείνη που θα ωφελήσει περισσότερο την οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από το Μάιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει κάνει άλμα κοντά στο 12%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών που έχει καταγραφεί από το 2008 και μετά. Οι αγορές τώρα θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα δέχεται πολιτικές πιέσεις για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η κόντρα αυτή στο παρασκήνιο έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στους διεθνείς επενδυτές στους οποίους βασίζεται η Τουρκία για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η νέα υποχώρηση της λίρας αποτελεί σημαντική απειλή για την οικονομία ολόκληρης της χώρας αλλά και για τις επιχειρήσεις -κυρίως- και τα νοικοκυριά που έχουν δάνεια με επιτόκια τα οποία συνδέονται με την πορεία του δολαρίου. Η βουτιά του νομίσματος έχει αυξήσει, επίσης, σημαντικά τον πληθωρισμό, καθώς αυξάνει σημαντικά το κόστος της ενέργειας και των εισαγόμενων προϊόντων που φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει στη Νέα Υόρκη η δίκη του τουρκο-ιρανού επενδυτή χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι συνωμότησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας και με στελέχη κρατικής τράπεζας για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η υπόθεση βασίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία. Όμως, στις αγορές αρχίσει να υπάρχει διάχυτη αίσθηση ότι ο Ζαράμπ μπορεί να έχει κάνει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για να αποκαλύψεις τυχόν στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Γιώργος Κανελλόπουλος

in.gr

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024