Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Έρευνα σε βάρος αμερικανών εισαγγελικών λειτουργών

Τουρκία: Έρευνα σε βάρος αμερικανών εισαγγελικών λειτουργών

Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών των ΗΠΑ οι οποίοι απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν τούρκο έμπορο χρυσού, ο οποίος και είναι αντιμέτωπος με μια δίκη στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών των ΗΠΑ οι οποίοι απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν τούρκο έμπορο χρυσού, ο οποίος και είναι αντιμέτωπος με μια δίκη στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Προηγήθηκε καταγγελία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η υπόθεση βασίζεται σε πλαστογραφημένα έγγραφα.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διεξάγει έρευνα σε βάρος του πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα Πριτ Μπαράρα και του ασκούντα χρέη ομοσπονδιακού εισαγγελέα Τζον Κιμ, διευκρίνισε το Ανατολή.

Όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο, ο Μπαράρα παρέπεμψε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Ο Τζέιμς Μαργκόλιν, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για σχόλια.

Η εξέλιξη ακολουθεί την καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή ότι η υπόθεση εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ βασίζεται σε έγγραφα που έχουν πλαστογραφήσει οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επιπλέον ότι ο Μπαράρα βρίσκεται «πολύ κοντά» στο δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μπαράρα απάντησε στην καταγγελία που έκανε ο Τσαβούσογλου την Παρασκευή γράφοντας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είναι ψεύτης. Ας δούμε τώρα τι θα γίνει στο δικαστήριο».

Η δίωξη σε βάρος του Ζαράμπ, ενός πλούσιου εμπόρου χρυσού που έχει γεννηθεί στο Ιράν, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Αθώος δηλώνει ο Ζαράμπ

Ο Ζαράμπ και άλλα πρόσωπα κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και διαφόρων νομικών προσώπων του Ιράν, προκειμένου να βοηθήσουν την Τεχεράνη να παρακάμψει τις εις βάρος της διεθνείς κυρώσεις.

Η δίκη του θα αρχίσει την 27η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Κατόπιν μιας έρευνας τούρκων εισαγγελέων, που είχε αποκαλυφθεί το 2013, ο Ζαράμπ και ανώτερα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κατηγορηθεί ότι ενέχονταν στη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών που ανήκαν στο Ιράν μέσω περίπλοκων αγοραπωλησιών και λαθρεμπορίου χρυσού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν—τότε ακόμη πρωθυπουργός της χώρας—είχε χαρακτηρίσει εκείνη την έρευνα απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, που είχε ενορχηστρωθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αρκετοί εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από την υπόθεση, αστυνομικοί μετατέθηκαν και η έρευνα εντέλει μπήκε στο συρτάρι.

Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είχε κατηγορηθεί ο ίδιος για κάτι στο πλαίσιο της αρχικής έρευνας στην Τουρκία, καταγγέλλει ότι οι αμερικανοί εισαγγελείς είναι «υστερόβουλοι», διότι συμπεριέλαβαν αναφορές στον ίδιο και στη σύζυγό του στα δικόγραφα της υπόθεσης που θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024