Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Έκκληση σε Σ. Αραβία να άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης

ΟΗΕ: Έκκληση σε Σ. Αραβία να άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης

Οι επικεφαλής τριών οργανισμών του ΟΗΕ απηύθυναν την Πέμπτη νέα έκκληση προς τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικό συνασπισμό να άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν «αμέτρητες χιλιάδες» άνθρωποι.

Οι επικεφαλής τριών οργανισμών του ΟΗΕ απηύθυναν την Πέμπτη νέα έκκληση προς τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικό συνασπισμό να άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν «αμέτρητες χιλιάδες» άνθρωποι.

Ο συνασπισμός έκλεισε την περασμένη εβδομάδα όλες τις προσβάσεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης στην Υεμένη μετά την αναχαίτιση ενός πυραύλου που εκτοξεύθηκε προς τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι έπρεπε να ανακόψει τη ροή όπλων από το Ιράν προς τους Χούτι, που είναι οι αντίπαλοί του στον πόλεμο στην Υεμένη.

Στην Υεμένη επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη στα όρια του λιμού, και αν δεν ξανανοίξουν όλα τα λιμάνια ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά 3,2 εκατομμύρια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το κόστος αυτού του αποκλεισμού μετράται με τον αριθμό των ανθρώπινων ζωών που χάνονται», ανέφεραν στη δήλωση αυτή ο Ντέιβιντ Μπίσλι, ο Άντονι Λέικ και ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρέεσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Από κοινού, απευθύνουμε νέα επείγουσα έκκληση στον συνασπισμό να επιτρέψει την είσοδο σωτήριων για τη ζωή εφοδίων στην Υεμένη για την αντιμετώπιση αυτού που είναι τώρα η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως η βοήθεια μπορεί να διοχετευθεί μέσω «απελευθερωμένων λιμανιών» και όχι της Χοντέινταχ, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούτι και απ’ όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στην Υεμένη.

Εδώ και μήνες ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το κλείσιμο της Χοντέινταχ θα κλιμακώσει δραματικά την κρίση.

«Χωρίς καύσιμα, τα εμβόλια γρίπης, τα συστήματα παροχής νερού και οι μονάδες διαχείρισης λυμάτων θα σταματήσουν να λειτουργούν. Και χωρίς τρόφιμα και καθαρό νερό, η απειλή του λιμού αυξάνεται μέρα τη μέρα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν αν μια έξαρση διφθερίτιδας δεν σταματήσει εν τη γενέσει της και υπάρχει επίσης κίνδυνος μιας νέας έξαρσης της χολέρας, η οποία ήταν σε ύφεση έπειτα από τη χειρότερη έξαρση που είχε καταγραφεί ποτέ — με περισσότερα από 900.000 κρούσματα τους προηγούμενους έξι μήνες.

«Αν οποιοσδήποτε από εμάς στην καθημερινότητά του έβλεπε ένα παιδί που η ζωή του αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, δεν θα προσπαθούσε να το σώσει; Στην Υεμένη μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, αν όχι περισσότερα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών οργανισμών του ΟΗΕ.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024