Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο ρόλος της Κίνας στο πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Ποιος είναι ο ρόλος της Κίνας στο πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του στρατηγού της Ζιμπάμπουε Κονσταντίνο Τσιουένγκα στο Πεκίνο και μια ημέρα μετά το πραξικόπημα στη χώρα, η Κίνα διαψεύδει τις εικασίες για πιθανή ανάμειξή της στο συμβάν.

Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του στρατηγού της Ζιμπάμπουε Κονσταντίνο Τσιουένγκα στο Πεκίνο και μια ημέρα μετά το πραξικόπημα στη χώρα, η Κίνα διαψεύδει τις εικασίες για πιθανή ανάμειξή της στο συμβάν.

Ο Τσιουένγκα βρίσκεται πίσω από το προνουντσιαμέντο και την κατάληψη της εξουσίας, ενώ ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μαζί με τη σύζυγό του και τον υπουργό Οικονομικών, φέρεται να βρίσκονται στα χέρια των πραξικοπηματιών. Έως τώρα οι πραξικοπηματίες δεν έχουν δείξει το πρόσωπο του Μουγκάμπε, έχουν ωστόσο διαβεβαιώσει πως είναι «ασφαλής».

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σύντομα η ζωή στην πρωτεύουσα θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Η Κίνα, η οποία έχει επενδύσει πολύ στη Ζιμπάμπουε, αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη στο πραξικόπημα στη χώρα.

Η κατάληψη της εξουσίας έρχεται κατά τη διάρκεια μιας μάχης εξουσίας ανάμεσα στον 75χρονο Έμμερσον Μνανγκάγκοβα, το για χρόνια δεξί χέρι του Μουγκάμπε και βετεράνου του πολέμου της ανεξαρτησίας και της συζύγου του προέδρου, Γκρέις. Ο Μνανγκάγκοβα θεωρούνταν πως είναι ο διάδοχος του Μουγκάμπε έως και λίγους μήνες νωρίτερα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο 75χρονος απομακρύνθηκε από αυτό το σενάριο, αφήνοντας την Γκρέις ως την πιθανή διάδοχο.

Την Δευτέρα, ο στρατηγός Τσιουένγκα απείλησε να μεσολαβήσει για να σταματήσει τον «καθαρισμό» υποστηρικτών του Μνανγκάγκοβα σε αστυνομία και στρατό, μια κίνηση υποκινούμενη από το κυβερνών κόμμα και την Γκρέις Μουγκάμπε. Το κόμμα κατηγόρησε τον στρατηγό για «προδοτική συμπεριφορά» και το πραξικόπημα ξέσπασε έπειτα.

Τι σχέση έχει με το πραξικόπημα η Κίνα;

Μετά την απομάκρυνσή του, ο Μνανγκάγκοβα φέρεται να ταξίδεψε στην Κίνα και σε αυτό εκτιμάται ότι τον βοήθησε ο φίλος βετεράνος πολέμου και πρώην πρέσβης στο Πεκίνο, Κρις Μουτσγκάνοβα. Ο τελευταίος δεν επιβεβαίωσε μεν την υπόθεση αυτή, κατέκρινε δε δημοσίως την απομάκρυνση του πρώτου.

Ο Μνανγκάγκοβα έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στην Κίνα τη δεκαετία του 1960 μαζί με άλλα μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Στρατού Απελευθέρωσης.

Οι εικασίες για εμπλοκή της Κίνας στα γεγονότα στη Ζιμπάμπουε πυροδοτήθηκαν περαιτέρω με την επίσκεψη του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος συνάντησε τον στρατηγό ενόπλων δυνάμεων της Κίνας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διευκρίνισε ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν μια «απλή στρατιωτική συναλλαγή» και δεν είχε καμία σχέση με το πραξικόπημα.

«Είμαστε μια χώρα φιλικά διακείμενη προς τη Ζιμπάμπουε και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η Κίνα τρέφει ισχυρό ενδιαφέρον για τη Ζιμπάμπουε, μια χώρα πλούσια σε ορυκτούς πόρους, που υποφέρει, ωστόσο, από κακές οικονομικές πολιτικές. Τα δύο τελευταία χρόνια η Κίνα έφερνε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια στη Ζιμπάμπουε το μήνα, χρήματα που αξιοποιούνταν στην καλλιέργεια καπνού, στις κατασκευές εγκατάστασης ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλα πρότζεκτ.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός επενδυτής της Ζιμπάμπουε και μάλιστα, έχει διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μαρία Πετροπούλου

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024