Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πραξικόπημα στην Ζιμπάμπουε: Υπό κράτηση ο πρόεδρος Μουγκάμπε

Πραξικόπημα στην Ζιμπάμπουε: Υπό κράτηση ο πρόεδρος Μουγκάμπε

Οι πραξικοπηματίες στη Ζιμπάμπουε έχουν υπό κράτηση τον 93χρονο Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε μαζί με τη σύζυγο του καθώς και τον υπουργό Οικονομικών.

Οι πραξικοπηματίες στη Ζιμπάμπουε έχουν υπό κράτηση τον 93χρονο Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε μαζί με τη σύζυγο του καθώς και τον υπουργό Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι πραξικοπηματίες δεν έχουν δείξει το πρόσωπο του Μουγκάμπε αλλά έχουν διαβεβαιώσει τους πολίτες πως είναι «ασφαλής» και υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Την είδηση για τη σύλληψη του Μουγκάμπε επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο Τζέικομπ Ζούμα.

Η «αναίμακτη διόρθωση», όπως οι ίδιοι οι στρατιωτικοί αναφέρονται στο πραξικόπήμα τους, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τέταρτης, με τους πολίτες να βλέπουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν το δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε», είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του διεθνούς πρακτορείου σε οδό της πρωτεύουσας.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία ζήτησαν ηρεμία και επεσήμαναν την ανάγκη να μην υπάρξουν βίαια επεισόδια.

Έκκληση απευθύνουν οι Βρυξέλλες για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε.«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη σύγκρουση και να ξεκινήσουν διάλογο «με στόχο μια ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Διαβάστε επίσης: Ανάστατη η Ζιμπάμπουε από το προνουντσιαμέντο του στρατού

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024