Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσική παρέμβαση στο δημοψήφισμα για το Brexit μέσω Twitter

Ρωσική παρέμβαση στο δημοψήφισμα για το Brexit μέσω Twitter

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τα «μποτ» και τα «τρολ» του Twitter για να επηρεάσει το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου»

Ρωσικό δάκτυλο πίσω από το Brexit βλέπει έρευνα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία στο αποκορύφωμα της μάχης για την παραμονή, ή όχι, της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 45.000 κατευθυνόμενα μηνύματα (tweets) στάλθηκαν μέσω Twitter από bots (ρομπότ λογισμικού) και troll με ρωσικές διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότεροι από 150.000 λογαριασμοί με έδρα τη Ρωσία, οι οποίοι προηγουμένως είχαν περιορίσει τις αναρτήσεις τους κυρίως στη σύγκρουση στην Ουκρανία, έστρεψαν μαζικά και συντονισμένα την προσοχή τους στο δημοψήφισμα για το Brexit τις μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Τα σχετικά στοιχεία, που προέρχονται από υπό δημοσίευση έρευνα των Πανεπιστημίων του Σουάνσι και της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, η δραστηριότητα των ρωσικών λογαριασμών αποκορυφώθηκε τη μέρα του δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου, και την επόμενη. Ενώ έως τις 13 Ιουνίου οι εν λόγω λογαριασμοί -πολλοί από τους οποίους είναι φανατικά υπέρ του Προέδρου Πούτιν- έστελναν λιγότερα από 1.000 «τιτιβίσματα» τη μέρα, έφθασαν τα 39.000 στις 24 Ιουνίου, ενώ αμέσως μετά σχεδόν σταμάτησαν.

Πολλά από αυτά τα μηνύματα δεν φαίνεται να προέρχονται από άνθρωπο, αλλά από bots, δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που «γεννούν» εκατοντάδες tweets καθημερινά. Η εκ των υστέρων ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα μηνύματα διαβάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια φορές από άλλους χρήστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα bots χρησιμοποιήθιηκαν σκοπίμως και είχαν επιρροή».

Τα περισσότερα μηνύματα ενθάρρυναν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που -κατά τους Times- συμβαδίζει με τη γενικότερη ρωσική επιδίωξη για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικά μηνύματα ήσαν κατά του Brexit, κάτι που το δημοσίευμα ερμηνεύει ως ρωσική επιδίωξη να σπείρει διχόνοια στη Βρετανία.

«Αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη μέχρι στιγμής για παρέμβαση των υποστηριζομένων από τη Ρωσία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο δημοψήφισμα για το Brexit», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Ντέμιαν Κόλινς, επικεφαλής της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα ψηφιακά μέσα. «Το περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε και προωθήθηκε από αυτούς τους λογαριασμούς, σχεδιάσθηκε ξεκάθαρα για να αυξήσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας και να υποσκάψει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η ευθεία καταγγελία από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε ψευδείς ειδήσεις (fake news) για να ενσπείρει διχόνοιες και να επηρεάσει τις εκλογές. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξή της. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε προ ημερών ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία δεν ανακατεύθηκε στις αμερικανικές εκλογές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024