Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Ανάμιξη Ρωσίας - Βενεζουέλας στο ζήτημα της Καταλονίας

Ισπανία: Ανάμιξη Ρωσίας – Βενεζουέλας στο ζήτημα της Καταλονίας

Τον όρο fake news υιοθετεί και η Ισπανία, η οποία μιλά για ανάμιξη Ρωσίας και Βενεζουέλας στο καταλανικό ζήτημα. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας δήλωσαν ότι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από μηνύματα αποσχιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 30% των ύποπτων λογαριασμών να συνδέονται με τη Βενεζουέλα. Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για ρωσικές δημόσιες και ιδιωτικές ομάδες που στοχεύουν στην καθιέρωση της αστάθειας ανά την Ευρώπη.

Τον όρο fake news υιοθετεί και η Ισπανία, η οποία μιλά για ανάμιξη Ρωσίας και Βενεζουέλας στο καταλανικό ζήτημα. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας δήλωσαν ότι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από μηνύματα αποσχιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 30% των ύποπτων λογαριασμών να συνδέονται με τη Βενεζουέλα.

Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για ρωσικές δημόσιες και ιδιωτικές ομάδες που στοχεύουν στην καθιέρωση της αστάθειας ανά την Ευρώπη.

Πολιτικές δονήσεις σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Βαρκελώνη, ενώ ο Κάρλες Πουτζδεμόντ δείχνει να φλερτάρει ξανά με την ιδέα του διαλόγου ρίχνοντας τους τόνους. Η αναδίπλωσή του οδηγεί και πάλι τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν τον όρο «kolotumba».

Tην ώρα που χιλιάδες Καταλανοί βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης των οκτώ πρώην υπουργών της κυβέρνησης Πουτζδεμόντ, το ενδεχόμενο επιστροφής του καθαιρεθέντα καταλανού ηγέτη στην Ισπανία διατηρεί τον διχασμό, που παρατηρείται και στο Βέλγιο όσον αφορά στο «καταλανικό ζήτημα».

Στη συνέντευξή του στη βελγική Le Soir, ο Πουτζδεμόντ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη βελγική πολιτική, ισχυριζόμενος ότι αν παρέμενε στην Ισπανία και επιχειρούσε θεσμική αντίσταση, ενδεχομένως να προκαλούνταν βίαιες συγκρούσεις.

Η καταλανική κρίση προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρό της Γκι Βερχοφστατ να καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της συνοχής της καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Λίγες ώρες νωρίτερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης εναντιώθηκε στην πολιτική Πουτζδεμόντ λέγοντας ότι οδήγησε την Καταλονία στην καταστροφή.

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, που προκήρυξε η Μαδρίτη ενεργοποιώντας το άρθρο 155, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα θριαμβεύσει.

Ραχόι: Θα επανέλθει η ηρεμία στην Καταλονία

«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση» υποστηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενος στη στάση του απέναντι στους οπαδούς της απόσχισης.

Ο κ. Ραχόιθεωρεί «θεμελιώδους σημασίας» την υποστήριξη της ΕΕ στο θέμα της διαμάχης με επίκεντρο την Καταλονία. Υποστηρίζει ότι το κίνημα της ανεξαρτησίας δεν στρέφεται μόνον εναντίον της Ισπανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης «διότι βασικά παραβιάζει τι ευρωπαϊκές αξίες όπως αυτή της αρχής του κράτους δικαίου’».

Μιλώντας για την πορεία των εξελίξεων της κρίσης στην Καταλονία, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή και την έναρξη μίας νέας εποχής καλής συνύπαρξης μεταξύ των πολιτών.

Θεωρεί επίσης ότι οι πολίτες στην Καταλονία έχουν αντιληφθεί ότι οι υπέρμαχοι της απόσχισης δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Καταλανοί θα αποτυπώσουν αυτήν την άποψη και στην ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές της 21ηςΔεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, επικρίνει την ΕΕ για την στάση της εγκαλώντας την για εκκωφαντική σιωπή.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024