Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ραχόι: Να ανακτήσουμε την Καταλονία ελεύθερη και δημοκρατική

Ραχόι: Να ανακτήσουμε την Καταλονία ελεύθερη και δημοκρατική

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια της Καταλονίας τέθηκε υπό την εποπτεία της Μαδρίτης, ζήτησε «να ανακτήσουμε την Καταλονία, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Καταλονία για πρώτη φορά αφότου έθεσε υπό επιτροπεία την περιφέρεια, ζήτησε «να ξαναβρούμε την Καταλονία όλων» και απηύθυνε έκκληση στη «σιωπηρή πλειοψηφία».

Ο Μαριάνο Ραχόι, μαύρο πρόβατο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μετέβη σε συγκέντρωση στη Βαρκελώνη, σ’ ένα ξενοδοχείο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, για να προσφέρει τη στήριξή του στον υποψήφιο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του (PP) Χαβιέρ Γκαρσία Αλμπιόλ για τις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Ραχόι προκήρυξε ο ίδιος τις εκλογές αυτές, αφού καθαίρεσε την αυτονομιστική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόντ και διέλυσε το περιφερειακό κοινοβούλιο για να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη», καθώς το κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε ψηφίσει στις 27 Οκτωβρίου την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στην οποία ο Ραχόι απάντησε αναστέλλοντας την περιφερειακή αυτονομία.

Ο Ραχόι κάλεσε, επίσης, «όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάζονταν στην Καταλονία να μην φύγουν», την ώρα που περίπου 2.400 από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους έξω από την περιφέρεια εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της.

Και καθώς στην Καταλονία αλληλοδιαδέχονται τώρα διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες, ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας, έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

«Δημοκρατική και ελεύθερη»

«Θέλουμε να ξαναβρούμε την Καταλονία όλων, δημοκρατική και ελεύθερη», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι καλώντας τους Ισπανούς να συνεχίσουν να αγοράζουν καταλανικά προϊόντα.

«Θέλουμε μαζική συμμετοχή για να αρχίσει μια νέα πολιτική εποχή ηρεμίας, ομαλότητας, συνύπαρξης και σεβασμού (…) Πρέπει επειγόντως να επαναφέρουμε την ομαλότητα στην Καταλονία … να μειώσουμε την κοινωνική ένταση και να σταματήσουμε τη ζημιά στην οικονομία».

«Θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, αν η σιωπηρή πλειοψηφία μετατρέψει τη φωνή της σε ψήφο», είπε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στους κόλπους της Ισπανίας σ’ αυτή την περιφέρεια, που είναι βαθιά διχασμένη στο θέμα της ανεξαρτησίας.

Για το PP, η προεκλογική εκστρατεία προαναγγέλλεται δύσκολη: στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία είχε λάβει 8,5%, χάνοντας πολλές ψήφους από τον νεαρό φιλελεύθερο σχηματισμό Ciuadanos, που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στην περιφέρεια, τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας και κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα για διαφθορά.

Ο Μαριάνο Ραχόι μίλησε στην Καταλονία την επομένη μιας γιγάντιας διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, με αίτημα την απελευθέρωση περίπου δέκα αυτονομιστών ηγετών, του σκληρού πυρήνα του κινήματος, που έχουν φυλακισθεί στο πλαίσιο ερευνών για «στάση» και «αποσχιστική δράση».

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 750.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή, δείχνοντας ότι οι κινήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν μεγάλα πλήθη.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα El Pais, 69% των Καταλανών δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ραχόι διαχειρίζεται την κρίση στην Καταλονία, παρόλο που το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει την απόφασή του να συγκαλέσει περιφερειακές εκλογές.

Όλο και λιγότεροι Καταλανοί φαίνεται να πιστεύουν πως η περιφέρειά τους θα ανεξαρτητοποιηθεί «σ’ ένα λιγότερο ή περισσότερο κοντινό μέλλον»: δεν είναι πλέον παρά 28%, από 51% τον Οκτώβριο.

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, το κόμμα της οποίας Catalunya en Comu πρόσκειται στους Podemos και είναι επίσης υποψήφιο στις εκλογές, κατήγγειλε τις συλλήψεις αυτονομιστών, όμως έκανε χθες και μια σφοδρή επίθεση εναντίον της «ανεύθυνης κυβέρνησης» του Κάρλες Πουτζδεμόντ που έχει οδηγήσει την Καταλονία «στην καταστροφή».

Από την πλευρά των αυτονομιστών, τα μέλη του CUP (άκρα αριστερά) επρόκειτο να αποφασίσουν σήμερα αν θα συμμετάσχουν ή όχι και με ποια μορφή σ’ αυτή την ψηφοφορία.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μια αναμέτρηση στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που το 2015 είχαν λάβει το 47,8% των ψήφων, και τους υποστηρικτές μιας ισπανικής Καταλονίας.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024