Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ από Βιετνάμ: Δεν θα ανεχθούμε αδικίες στο εμπόριο

Τραμπ από Βιετνάμ: Δεν θα ανεχθούμε αδικίες στο εμπόριο

Πυρά ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Παρασκευή, από την βιετναμέζικη πόλη Ντα Νανγκ, από όπου μίλησε. Τόνισε ότι ο νόμος - πλαίσιο λειτουργίας που ορίζει ο Οργανισμός πάσχει αφού τα μέλη του δεν ακολουθούν τους κανόνες. Διαμαρτυρήθηκε για τις «αδικίες» που παρατηρούνται στο εμπόριο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ μείωσαν τα εμπόδια και έβαλαν τέλος στο καθεστώς των δασμών, ενώ άλλες χώρες ακολούθησαν διαφορετική πολιτική.

Πυρά ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Παρασκευή, από την βιετναμέζικη πόλη Ντα Νανγκ, από όπου μίλησε. Τόνισε ότι ο νόμος – πλαίσιο λειτουργίας που ορίζει ο Οργανισμός πάσχει αφού τα μέλη του δεν ακολουθούν τους κανόνες. Διαμαρτυρήθηκε για τις «αδικίες» που παρατηρούνται στο εμπόριο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ μείωσαν τα εμπόδια και έβαλαν τέλος στο καθεστώς των δασμών, ενώ άλλες χώρες ακολούθησαν διαφορετική πολιτική.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν άλλες παρασπονδίες στο εμπόριο. Από την διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC), στο Βιετνάμ, διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι τοποθετεί πρώτα στην κυβερνητική του ατζέντα ζητήματα που αφορούν στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως οι χώρες πρέπει να συμμοφορθούν με το καθεστώς των δίκαιων εμπορικών συναλλαγών.

Στην διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) συγκεντρώθηκαν 21 οικονομίες από την περιοχή του Ειρηνικού, που ισοδυναμούν με το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ομιλία Τραμπ δειξήχθη στον απόηχο της απόφασής του να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού (TPP), στην οποία συμμετέχουν 12 χώρες. Ο Τραμπ υποστηρίζοντας το θέμα της αποχώρησης των ΗΠΑ, τόνισε τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας ότι η συμφωνία θα έπληττε τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής.

Στην ομιλία του στο Βιετνάμ, άφησε αιχμές και για την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΗΠΑ αναφορικά με το εμπόριο. Επισήμανε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες με οποιονδήποτε εταίρο του Ινδο – Ειρηνικού εάν τηρηθούν όροι αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραμπ επιλέγει να χρησιμοποιεί τον όρο «Ινδο – Ειρηνικός» για να ξεκαθαρίσει την νέα γεωπολιτική άποψη των ΗΠΑ για την Ασία.

Στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στην Ασία, ο Τραμπ ταξίδεψε από την Κίνα στο Βιετνάμ. Και στο Πεκίνο επισήμανε τη «μεγάλη εμπορική ανισορροπία» που παρατηρείται στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να κατηγορεί ευθέως την Κίνα.

Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, τα μηνύματα που στάλθηκαν από την ομιλία Τραμπ στο Βιετνάμ ήταν αντιφατικά, μιας που στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στα κατορθώματα της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου, ενώ χαιρέτισε τον πολυετή αγώνα για σταθερότητα που καταβάλλει το Βιετνάμ. Εν συντομία αναφέρθηκε και στον Πόλεμο του Βειτνάμ.

Στη συνέχεια, ωστόσο, παρέθεσε μια σειρά από παράπονα των ΗΠΑ αναφορικά με το εμπόριο. Η αναφορά του στη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τον εξαναγκασμό που υφίστανται εταιρείες ώστε να εγκαταλείψουν την ιδιοκτησία τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά, αποτέλεσε αιχμή για την Κίνα.

Αντί για πολυμερείς συμφωνίες, ο Τραμπ πρότεινε διμερείς συμφωνίες με χώρες που είναι έτοιμες για μια καλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024