Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο φως νέα παρτίδα εγγράφων της CIA για τη δολοφονία του Κένεντι

Στο φως νέα παρτίδα εγγράφων της CIA για τη δολοφονία του Κένεντι

Νέα παρτίδα εγγράφων, κυρίως διαβαθμισμένων αναφορών της CIA, που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από τα Εθνικά Αρχεία της χώρας.

Νέα παρτίδα εγγράφων, κυρίως διαβαθμισμένων αναφορών της CIA, που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από τα Εθνικά Αρχεία της χώρας.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σχεδόν 680 φάκελοι, ανάμεσά τους 553 που δεν είχαν έρθει ποτέ στο φως διότι η CIA είχε εναντιωθεί σε αυτό επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ανάμεσα στα νέα έγγραφα συγκαταλέγονται λεπτομερείς αναφορές για απόπειρες στρατολόγησης σοβιετικών διπλωματών που υπηρετούσαν στο εξωτερικό και απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν υποκλαπεί.

Επίσης ανάμεσα στα έγγραφα, τα οποία αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, βρίσκονται ντοκουμέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Αμυνας και επιτροπής του Κογκρέσου που ερεύνησε τη δολοφονία του Κένεντι, η οποία διαπράχθηκε την 22α Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας, στην Πολιτεία του Τέξας.

Εκταση εκατομμυρίων σελίδων

Η επιτροπή εκείνη είχε συμπεράνει ότι τη δολοφονία διέπραξε μόνος του ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, κάτι που ως ακόμη και σήμερα αμφισβητούν πολλοί, με εκατοντάδες βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες – όπως το φιλμ JFK (1991) του Ολιβερ Στόουν – να δίνουν τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες για τη δολοφονία ευθύνονταν η Σοβιετική Ενωση, η Κούβα, η μαφία, στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή ο αντιπρόεδρος του Κένεντι, ο Λίντον Τζόνσον.

Οι ειδικοί στην υπόθεση Κένεντι εκτιμούν πάντως ότι τα νέα έγγραφα, που έχουν έκταση εκατομμυρίων σελίδων, πιθανότατα δε θα οδηγήσουν σε συνταρακτική ή καθοριστική αποκάλυψη.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που τα αμερικανικά Εθνικά Αρχεία δημοσιεύουν έγγραφα για την υπόθεση, όπως όριζε ο νόμος του 1992 που προέβλεπε πως όλα τα ντοκουμέντα που συνδέονταν με τη δολοφονία του Κένεντι θα δημοσιοποιούνταν σε 25 χρόνια. Είχαν ήδη δημοσιοποιήσει 3.810 φακέλους την 24η Ιουλίου και άλλους 2.891 την 26η Οκτωβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στο FBI και τη CIA προθεσμία έξι μήνες, ως την 26η Απριλίου 2018, για να του παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους πιέζουν τα εναπομείναντα «ευαίσθητα» διαβαθμισμένα έγγραφα να μη δημοσιοποιηθούν.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών έχουν απαιτήσει να μην αποκαλυφθούν φάκελοι επειδή, όπως ισχυρίζονται, θα έπλητταν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024