Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Κήρυξε ανεξαρτησία η Καταλονία

Ισπανία: Κήρυξε ανεξαρτησία η Καταλονία

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής. Εκλογές την 21η Δεκεμβρίου όρισε ο Μαριάνο Ραχόι προχωρώντας σε κίνηση καθαίρεσης της κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής. Εκλογές την 21η Δεκεμβρίου όρισε ο Μαριάνο Ραχόι προχωρώντας σε κίνηση καθαίρεσης της κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Νωρίτερα, η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε από το καταλανικό κοινοβούλιο με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

Ραχόι: Εκλογές τον Δεκέμβριο στην Καταλονία

Λίγες ώρες αφότου η ισπανική γερουσία αποφάσισε να εγκρίνει τα μέτρα που προωθεί ο Μαριάνο Ραχόι για να τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία, ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές στην Καταλονία.

Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, γνωστοποίησε την απόφασή του να αποπέμψει τον Κάρλες Πουτζδεμόντ και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Όπως αναμενόταν, ο Ραχόι προχώρησε στο πρώτο βήμα προς το μέτρο το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 155 και με το οποίο ο ισπανός πρωθυπουργός καθαιρεί το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισπανική γενική εισαγγελία θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόντ με την κατηγορία της «εξέγερσης».Η κατηγορία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Πουτζδεμόντ: Να μείνουμε πιστοί στην πολιτική μας

Την ώρα που η ανησυχία είναι διάχυτη στην Καταλονία για την επόμενη ημέρα, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά απόφαση για ανεξαρτησία.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί» επισήμανε ο καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και εκδηλώνοντας βαθιά ικανοποίηση μετά τη λήψη της απόφασης.

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Ραχόι: Θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στην Καταλονία

Λίγα λεπτά μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του καταλανικού κοινοβουλίου, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω Twitter.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία» έγραψε συγκεκριμένα.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα του καταλανικού κοινοβουλίου προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.

Αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο και τις δηλώσεις Ραχόι που παραπέμπουν στην ενεργοποίηση του άρθρου 155. Με το άρθρο 155 του Συντάγματος επιτρέπεται στην ισπανική κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία.

Η Μαδρίτη θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο των οικονομικών, της αστυνομίας αλλά και των μέσων ενημέρωσης της Βαρκελώνης.

Εξάλλου εκτιμάται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Αμετακίνητη από την αρχική της θέση εμφανίζεται η ΕΕ η οποία αντιτίθεται στην απόσχιση της Καταλονίας, ενώ Γερμανία και Γαλλία εκφράζουν πλήρη στήριξη στον Ραχόι.

«Δεν έχουμε ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σε αντίθεση με τη Βρετανία που συντάσσεται με τη θέση της ΕΕ κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Σκωτία εμφανίζεται θετικά διακείμενη.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας.

Τόνισε ότι ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον.

Σε ανάλογο μήκος κύματος με την ΕΕ, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει σε δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.

Την Πέμπτη ο Πουτζδεμόντ τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση που να διασφαλίζουν ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματήσει η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

Κλιμακούμενη πορεία ακολουθεί η πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας. Τα επεισόδια βίας από την ισπανική κυβέρνηση που διαδραματίστηκαν την Κυριακή εκείνη του δημοψηφίσματος, ακολούθησε η πολεμική ρητορική ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024