Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
FT: Στα χνάρια του Τσίπρα ενδέχεται να βαδίσει η Μέι

FT: Στα χνάρια του Τσίπρα ενδέχεται να βαδίσει η Μέι

Όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενος όρος έχει καταντήσει να είναι η ελληνική λέξη «κολοτούμπα», την οποία μετά τα ισπανικά ΜΜΕ υιοθετούν και τα βρετανικά. Ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από την ημέρα που η El Pais, σχολιάζοντας τη στάση του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, μίλησε για «kolotoumba» παραλληλίζοντας την πολιτική του με εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015. Μετά την El Pais, σειρά έχουν οι Financial Times (FT) που φέρνουν ξανά τη λέξη στο προσκήνιο, σε μια περίοδο που έχουν κλιμακωθεί οι συνομιλίες για το Brexit.

Όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενος όρος έχει καταντήσει να είναι η ελληνική λέξη «κολοτούμπα», την οποία μετά τα ισπανικά ΜΜΕ υιοθετούν και τα βρετανικά.

Ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από την ημέρα που η El Pais, σχολιάζοντας τη στάση του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, μίλησε για «kolotoumba» παραλληλίζοντας την πολιτική του με εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015. Μετά την El Pais, σειρά έχουν οι Financial Times (FT) που φέρνουν ξανά τη λέξη στο προσκήνιο, σε μια περίοδο που έχουν κλιμακωθεί οι συνομιλίες για το Brexit.

Την ώρα που επικριτές της βρετανίδας πρωθυπουργού την εγκαλούν για ασαφές πλάνο, οι FT σε δημοσίευμά τους διερευνούν κατά πόσο η Τερίζα Μέι μπορεί να μιμηθεί τον ελληνα πρωθυπουργό. Το άρθρο, μάλιστα, τιτλοφορείται «Μαθήματα από την Ελλάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit».

»Ο όρος kolotoumba έγινε της μόδας το 2015, μετά τις τακτικές του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπαστικού αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες ότι δεν θα υποχωρήσει έναντι των δανειστών, ο κ. Τσίπρας έκανε τούμπα και αποδέχθηκε μια επείγουσα οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που του είχαν προταθεί στην αρχή», γράφουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρουν, σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: «αν μια «kolotoumba» είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;»

Αφήνοντας αιχμές για την στροφή της ελληνικής κυβέρνησης, οι FT σημειώνουν ότι για τη Βρετανία «μια «kolotoumba» θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ένα σίγουρα θα πυροδοτούσε το χάος στους Συντηρητικού».

Σε δημοσκόπηση του YouGov, που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα, φαίνεται ότι το 53% πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και το 47% πως είναι σωστή.

Πρώτη φορά διαπιστώνεται προβάδισμα έξι μονάδων για το «όχι» στο Brexit. Η διαφορά αυτή δίνει και την αφορμή στην βρετανική εφημερίδα να διατυπώσει τον προβληματισμό της σχετικά με ενδεχόμενη ανατροπή των σχεδίων της Μέι, που θα θυμίζει εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Οι Financial Times εστιάζουν στην όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για τους χειρισμούς του Brexit από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

in.gr

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024