Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει «no deal» στο Brexit - Προβληματισμός για την Τουρκία

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει «no deal» στο Brexit – Προβληματισμός για την Τουρκία

Brexit και Τουρκία ήταν τα κυρίως πιάτα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Εκφράστηκαν φιλοδοξίες για πέρασμα πριν από το 2018 στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όμως όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της Τουρκίας η ανησυχία ήταν φανερή. Ύστερα από μια μακρά περίοδο εντάσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία και παρατηρήσεις από την ΕΕ για την πολιτική της Άγκυρας, οι συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση όπως φαίνεται παγώνουν.

Brexit και Τουρκία ήταν τα κυρίως πιάτα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Εκφράστηκαν φιλοδοξίες για πέρασμα πριν από το 2018 στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όμως όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της Τουρκίας η ανησυχία ήταν φανερή.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο εντάσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία και παρατηρήσεις από την ΕΕ για την πολιτική της Άγκυρας, οι συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση όπως φαίνεται παγώνουν.

Η Άνγκελα Μέρκελ κράτησε σκληρή στάση καθώς κάλεσε τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της χώρας στην Ένωση, λόγω «αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας».

«Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η Μέρκελ παραπέμποντας στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου το 2016.

Οι απόψεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ, συγκλίνουν με εκείνες της γερμανίδας καγκελάριου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση δυσκολεύει το ενδεχόμενο να κρατήσει η ΕΕ την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία.

Αναφέρθηκε στον «σκεπτικισμό» που είναι έντονος όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, και τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο είτε περικοπής των ενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα, είτε τον αναπροσανατολισμό τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία δεν μπορούν να μεταφερθούν για τη στήριξη της Άγκυρας στο προσφυγικό.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 2,9 δισ. ευρώ.Όπως συμφώνησαν οι ευρωπαίο ηγέτες, η ΕΕ θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της για την κοινή δήλωση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για το προσφυγικό.

Brexit: Ακριβό το διαζύγιο αλλά…

Στο θέμα του Brexit, έπειτα από μια περίοδο εντάσεων για τον λογαριασμό που θα κληθεί να καταβάλλει η Βρετανία και με την αντιπολίτευση της χώρας και τους ευρωπαίους ηγέτες να εγκαλούν την Μέι για ασαφές πλάνο, εκφράστηκε η ελπίδα και από τον Τουσκ ότι τον Δεκέμβριο ΕΕ και Βρετανία θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα περί «αδιεξόδου» στις συνομιλίες με τη Βρετανία, λέγοντας ότι η πρόοδος ναι μεν δεν ήταν επαρκής, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι «δεν έχει σημειωθεί καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο Τουσκ είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη στάση της Βρετανίας απέναντι στη χάραξη συνεπούς πολιτικής για το Brexit. «Τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΕΕ των 27 και έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πλήρη δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά το Brexit» είχε επισημάνει λέγοντας ότι η βρετανική πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών της ΕΕ και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση των πολιτών.

Η Μέι πάντως διεμήνυσε ξανά ότι στις προτεραιότητές της εντάσσεται η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στην Βρετανία. Πριν από έναν περίπου μήνα μιλώντας στην Φλωρεντία είχε εξηγήσει ότι δεν απειλούνται οι ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται στη Βρετανία.

«Επιθυμούμε μία δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» τόνισε από την πλευρά του ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν εργάζεται πάνω στο σενάριο ενός »No Deal» (μη συμφωνίας)».

Άφησε, ωστόσο, υπονοούμενα για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης. «Δεν ξέρω τί σημαίνει «No Deal», οι Βρετανοί ποτέ δεν μου το εξήγησαν» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Κανείς δεν εξήγησε στους Βρετανούς τι πραγματικά σημαίνει το Brexit».

Σκεπτική η Γαλλία

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Παρασκευή, μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις της προσερχόμενη στη Σύνοδο, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει να ξεκινήσει η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο με την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα προχωρήσει στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς την Ένωση.

«Ελπίζουμε πως έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση αλλά αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η Βρετανία θα σημειώσει πρόοδο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι επαρκής στα βασικά θέματα της πρώτης φάσης» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο αναφέρθηκε στις διαφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία που επισκιάζουν την πρόοδο των συνομιλιών αναφορικά με το Brexit.

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον λογαριασμό του διαζυγίου απέχει πολύ από τις οικονομικές του δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις», τόνισε ο Μακρόν εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» στο θέμα αυτό, που θεωρείται πρωτεύον από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι ο λογαριασμός του Brexit κυμαίνεται «μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων» ευρώ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που δίνονται από τις Βρυξέλλες και απορρίπτοντας τα «ψίχουλα» που προτείνει το Λονδίνο.

Η Βρετανία δεν σκοπεύει να πληρώσει τον «λογαριασμό» των 100 δισ. ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ, είχε σημειώσει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit.

Λονδίνο και Βρυξέλλες συγκρούονται για το ποσό που καλείται η Βρετανία να πληρώσει για έξοδο από την Ένωση, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που αναφερόταν στις αρχικές εκτιμήσεις.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024