Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στο Ιράκ

Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στο Ιράκ

Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε και έξι ακόμη τραυματίστηκαν την Πέμπτη καθώς διαδήλωναν ενάντια στην κατάληψη της πόλης τους Χαναγκίν από ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μοχάμεντ Μούλα Χασάν.

Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε και έξι ακόμη τραυματίστηκαν την Πέμπτη καθώς διαδήλωναν ενάντια στην κατάληψη της πόλης τους Χαναγκίν από ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μοχάμεντ Μούλα Χασάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν την Τρίτη από την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράν, για να αποφύγουν συγκρούσεις με τις ιρακινές δυνάμεις που έστειλε ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Η Χαναγκίν, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι σιίτες Κούρδοι, βρίσκεται εκτός των επίσημων συνόρων της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Την πόλη διεκδικούν από κοινού η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Η ημιαυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι καλωσορίζει την έκκληση του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι για διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η κρίση η οποία προκλήθηκε από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Rudaw TV που έχει την έδρα του στην Αρμπίλ.

Ο Αμπάντι κάλεσε την Τρίτη να διεξαχθεί διάλογος, λέγοντας πως θεωρεί ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, όπου οι Κούρδοι τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, «είναι ένα γεγονός που ανήκει στο παρελθόν».

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες περί αναγκαστικών εκτοπίσεων αμάχων, κυρίως Κούρδων, και τη λεηλασία και καταστροφή των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους στο βόρειο Ιράκ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν την Κυβέρνηση του Ιράκ να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να σταματήσει τις παραβιάσεις και να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες προστατεύονται και πως εκείνοι που διαπράττουν πράξεις βίας, εκφοβισμού και αναγκαστικής εκτόπισης αμάχων θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ για το Ιράκ.

in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024