Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: «Πρόοδος» στο Brexit - Σκληρή η Γερμανία προς την Τουρκία

Βρυξέλλες: «Πρόοδος» στο Brexit – Σκληρή η Γερμανία προς την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το θέμα του Brexit να τίθεται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου για πρόοδο στις συζητήσεις περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, συζητήθηκε το επόμενο στάδιο των συνομιλιών που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα αφορά στις εμπορικές συναλλαγές. Στο θέμα της Τουρκίας, η Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε σκληρή καθώς κάλεσε τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της χώρας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το θέμα του Brexit να τίθεται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου για πρόοδο στις συζητήσεις περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, συζητήθηκε το επόμενο στάδιο των συνομιλιών που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα αφορά στις εμπορικές συναλλαγές.

Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, ζήτησαν από την βρετανίδα πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο εξόδου της χώρας από την ΕΕ, πράγμα για το οποίο εγκαλούν την Μέι και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στο θέμα της Τουρκίας, η Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε σκληρή καθώς κάλεσε τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της χώρας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο παραπέμποντας στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου το 2016.

Ωστόσο, με θετικά λόγια μίλησε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό και συγκεκριμένα απέναντι στη συμφωνία με την ΕΕ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ, Μακρόν και Μέι προσερχόμενοι στη Σύνοδο

«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.

«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σταλεί μήνυμα ενότητας. Η ενότητα θα επικρατήσει και στις συνομιλίες για το Brexit, επειδή οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά μας είναι κοινά» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Στην πρόοδο των συνομιλιών στάθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε μια μετα – Brexit εποχή.

Προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και μετά τις αυστριακές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος προσήλθε στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός ΥΠΟΙΚ για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, παρομοίασαν τον Εμανουέλ Μακρόν με κουτάβι καθώς θεωρείται νέος στις ευρωπαϊκές συνομιλίες. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Politico, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σύνοδος δεν είναι του Μακρόν αλλά του Τουσκ.

Διγλωσσία για το θέμα της Καταλονίας

Την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση εξέφρασαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής και ενώ η Ισπανία σχεδιάζει να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

«Ελπίζουμε ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ.

Μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία έστειλε ο Μακρόν,ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι.

Βέλγιο και Λουξεμβούργο τόνισαν, από την πλευρά τους, την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου ανάμεσα σε Μαδρίτη και Καταλονία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης και υπενθυμίζοντας ότι η βία δεν αποτελεί λύση.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024