Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνή ΜΜΕ: Το ακροδεξιό μόρφωμα πιθανός κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς

Διεθνή ΜΜΕ: Το ακροδεξιό μόρφωμα πιθανός κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρώπη με τον φόβο αναγέννησης της ακροδεξιάς από τις στάχτες της να αναζωπυρώνεται. Ανησυχία προκαλεί η επομένη των εκλογών στην Αυστρία όπου ενδέχεται να σχηματιστεί συγκυβέρνηση ανάμεσα στον Σεμπάστιαν Κουρτς και τον ακροδεξιό Χανς-Κρίστιαν Στράχε, γεγονός που πιθανόν να φέρει δυσκολίες στις συνομιλίες Μέρκελ - Μακρόν εν όψει μεταρρυθμίσεων που προωθούνται γα την Ευρωζώνη.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρώπη με τον φόβο αναγέννησης της ακροδεξιάς από τις στάχτες της να αναζωπυρώνεται. Χιλιάδες ευρωπαίοι παρακολούθησαν το σκληρό αυστριακό ντέρμπι για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης ανάμεσα στο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, και μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 800.000, αναμένεται να δοθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης. Ο σχηματισμός αναμένεται περίπου σε 60 ημέρες.

Μουδιασμένο παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη αφού η ανάσα ανακούφισης ήταν μικρή μετά την νίκη του 31χρονου ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (VPO), Σεμπάστιαν Κουρτς. O μοντέρνος στην όψη πολιτικός με το χαρακτηριστικό τζελ στα μαλλιά, αν και νεαρός στην ηλικία και παρότι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να ανοίξει το κόμμα του στους νέους και δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια μεταρρυθμιστική πολιτική εντός της ΕΕ, κέρδισε τις εκλογές με συντηρητική ατζέντα που έκλινε προς την άκρα δεξιά.

Κατά το παρελθόν είχε εκστομίσει σκληρές πολιτικές εκφράσεις για την Ελλάδα όσον αφορά στην παροχή βοήθειας για το προσφυγικό, ενώ ανάμεσα στις επιδιώξεις του βρίσκεται το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, τη στιγμή που Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να συντάξουν νέα λίστα με μέτρα για την βιώσιμη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Πριν από την προεκλογική της εκστρατεία, η γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει ότι Ελλάδα και Ιταλία, που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ζητήματος, δεν θα πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους.

Αναταράξεις στις συνομιλίες Μέρκελ – Μακρόν μετά τις εκλογές

Μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ανάμεσα σε Κουρτς και Χανς-Κρίστιαν Στράχε του FPO ενδέχεται να φέρει δυσκολίες στις συνομιλίες Μέρκελ – Μακρόν εν όψει μεταρρυθμίσεων που προωθούνται γα την Ευρωζώνη και ενώ γίνονται προσπάθειες χάραξης νέων πολιτικών για τα αιτήματα ασύλου.

O Κουρτς είχε επαινέσει, δε, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος ύψωσε τοίχο για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων. Ο Στράχε, από την άλλη, υποστηρίζει ότι η Αυστρία θα πρέπει να ακολουθήσει την ομάδα του Βίσεγκραντ, η οποία απαρτίζεται από Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σοβλακία και αντιτίθεται στις πολιτικές που προωθούνται από Βερολίνο και Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

Πονοκέφαλο αναμένεται να προκαλέσει στον γάλλο πρόεδρο η συνεργασία Λαϊκού Κόμματος και ακροδεξιών από τη στιγμή που VPO και FPO αναμένεται να μην αποδεχθούν την πρόταση για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού, ενώ όπως όλα δείχνουν θα αντιταχθούν στην ανάδειξη ενός ΥΠΟΙΚ για την Ευρωζώνη.

Για «στροφή προς τα δεξιά» της Αυστρίας, «με το βλέμμα της στραμμένο προς την Ανατολή», κάνει λόγο η βελγική, ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.

Η De Morgen «βλέπει» επικράτηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία, υπογραμμίζοντας πως αν και οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές, οι ακροδεξιοί είναι αυτοί που κρατούν το «κλειδί» για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν τα ποσοστά τους.

«Ένας νεαρός φιλοευρωπαίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης μιας από τις πιο δυνατές οικονομίες της ευρωζώνης» γράφουν οι Financial Times σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία.

«Η τακτική του Κουρτς στο προσφυγικό δεν κατάφερε να κάμψει την ψήφο στην ακροδεξιά. Κάτι που δείχνει για ακόμα μια φορά ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν την ακροδεξιά και όχι κόμματα που τη μιμούνται» εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Η βρετανική Independent γράφει ότι η Αυστρία στρέφεται προς τα δεξιά και εκλέγει τον νεότερο ηγέτη στην Ευρώπη. Η ανάλυση αναφέρει ότι η αυστριακή πολιτική ζωή πραγματοποίησε έντονη στροφή προς τα δεξιά.

«Ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ανθρώπου, που θα είναι ο νεότερος ηγέτης της Δύσης, είναι το FPO, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που είναι ενάντια στους ξένους και τους μουσουλμάνους» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024