Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αυστρία ψηφίζει τον νεότερο ηγέτη της ΕΕ - Θρίλερ για τη δεύτερη θέση

Η Αυστρία ψηφίζει τον νεότερο ηγέτη της ΕΕ – Θρίλερ για τη δεύτερη θέση

Ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές αναταράξεις απειλούν και πάλι την Ευρώπη, με τις εκλογές στην Αυστρία να πυροδοτούν νέες συζητήσεις σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην γηραιά ήπειρο. Νέος αρχηγός της Αυστρίας εμφανίζεται ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που μεταδίδει η αυστριακή δημόσια τηλεόραση.

Ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές αναταράξεις απειλούν και πάλι την Ευρώπη, με τις εκλογές στην Αυστρία να πυροδοτούν νέες συζητήσεις σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην γηραιά ήπειρο. Νέος αρχηγός της Αυστρίας εμφανίζεται ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που μεταδίδει η αυστριακή δημόσια τηλεόραση.

Ο Κουρτς καταλαμβάνει τον τίτλο του νεότερου πολιτικού ηγέτη της Ευρώπης, όμως το νεαρό της ηλικίας του δεν κλέβει τις εντυπώσεις αφού το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μάχη για τη δεύτερη θέση που εξελίσσεται σε θρίλερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα των Ελευθέρων 26%.

Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δυνατοί στη βάση της τελευταίας εκτίμησης εμφανίζονται ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα.

Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

Από το 2011, οπότε και ο Κουρτς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ της χώρας, ήρθε αντιμέτωπος με επικριτικά, για εκείνον, δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν ανεπαρκή για τη θέση αφού δεν έχει λάβει πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όσοι καταναλώνουν μελάνι στηλιτεύοντας την πολιτική του γραμμή, στέκονται στην άκαμπτη στάση του απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.

Κοινό μυστικό αποτελεί η διάθεσή του να φράξει στους πρόσφυγες το δρόμο προς την Ευρώπη, τη στιγμή που τάσσεται ενάντια στην δίκαιη κατανομή προσφύγων ανά την ΕΕ.

Με αγωνία παρακολουθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία τις εξελίξεις, χώρες που έχουν δεχτεί σημαντικό προσφυγικό ρεύμα και συνεπώς χρειάζονται τη συνδρομή χωρών της ΕΕ με στόχο την αποσυμφόρηση.

Σε μια Ευρώπη, ωστόσο, που η ακροδεξιά δείχνει όλο και πιο έντονα τα δόντια της, ο Κουρτς «κλέβει» θέσεις από την πολιτική εκείνη ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μέθοδος αυτή συρρικνώνει τη δύναμη της ακροδεξιάς και άλλοι ότι φουντώνει την ακραία φλόγα που καίει πάνω από πολλές σημαντικές οικονομίες της ΕΕ.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ακροδεξιά στην Αυστρία είναι επί δεκαετίες παρούσα εάν όμως το Κόμμα των Ελευθέρων καταλάβει τη δεύτερη θέση το «χαστούκι» στην Ευρώπη θα είναι δυνατό.

Μέσα σε ένα χρόνο η άνοδος των ποσοστών του Κόμματος των Ελευθέρων είναι ανησυχητικά μεγάλη και όπως φαίνεται κερδίζει πόντους από ρατσιστικές εξάρσεις και αλαλαγμούς απέναντι στους πρόσφυγες. Η φοβική διάθεση απέναντι στην Ευρώπη και η δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές των τελευταίων ετών ενισχύουν, ακόμη, τη φωνή των ακροδεξιών.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο ακροδεξιός υποψήφιος του FPO, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί από τον πρώην ηγέτη του Κόμματος των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Το ανησυχητικό σενάριο συνεργασίας με την ακροδεξιά

Ένα ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ, 8,7 – περίπου – εκατομμυρίων κατοίκων, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα «άτακτα» παιδιά της ένωσης μετά τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι OVP και το FPO είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν, από το 2000 μέχρι το 2007, όμως οι πολιτικές αναταραχές ήταν εμφανείς την περίοδο εκείνοι με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους της Αυστρίας.

Εν έτει 2017 οι αντιδράσεις από αυτού του είδους τη συγκυβέρνηση αναμένονται νωχελικές αφού οι ακροδεξιές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος ανά την Ευρώπη.


Καθοριστικός παράγοντας το προσφυγικό

Στις πρόωρες αυστριακές εκλογές, που κηρύχθηκαν τον Μάιο, περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.

Όπως και να’χει πάντως οι αυστριακοί επιθυμούν να αλλάξουν τα δεδομένα που ίσχυαν στο πολιτικό σκηνικό, ενισχύοντας τη φωνή της ακροδεξιάς για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία.

Το ποσοστό του Κουρτς ξεπέρασε το 30% έπειτα από τις υποσχέσεις του για πιο σκληρές πολιτικές σε βάρος των προσφύγων και θέσπισης αυστηρού πλαφόν στις αποδοχές προσφύγων που εργάζονται στη χώρα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος, όσοι ξένοι δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη εργασίας στην Αυστρία δεν θα δικαιούνται εργασιακά επιδόματα.

Το ευρωσκεπτικιστικό FPO, που ιδρύθηκε από πρώην ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπέρασε το 25% που του έδιναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Σε τηλεμαχίες η κριτική του Κουρτς απέναντι στην ακροδεξιά στηρίζεται στον ευρωσκεπτκιστικό χαρακτήρας της και στην ιδεολογική ταύτισή της με κόμματα «που θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ».

Ο υποψήφιος, ωστόσο, του Λαϊκού Κόμματος επιμένει ότι δεν θα παρεκκλίνει από την φιλοευρωπαϊκή πορεία του, μια χρονιά προτού η Αυστρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους υποψηφίους στο κόμμα του Κουρτς βρίσκονται πρώην βουλευτής των Πρασίνων τουρκικής καταγωγής, πρώην αθλητής που κινείται με αναπηρική καρέκλα και ψυχαναλυτής που ήταν μέλος του ΔΣ της εβραϊκής κοινότητας της Βιέννης. Από τους 20 υποψηφίους το 50% απαρτίζεται από γυναίκες, τη στιγμή που μόνο τρεις από τους 14 υπουργούς της αυστριακής κυβέρνησης είναι γυναίκες.

Το σημαντικό ερώτημα, όμως, που τίθεται εν όψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης είναι εάν η Αυστρία θα στείλει μήνυμα στην Ευρώπη για το πώς αντιμετωπίζεται η ακροδεξιά ή εάν θα πέσει στην «παγίδα» που η ίδια έστησε.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024