Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τη διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν ζητά το Πεκίνο

Τη διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν ζητά το Πεκίνο

Να διαφυλάξουν τη συμφωνία για το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες η Κίνα, ενόψει της σημερινής ομιλίας του προέδρου Τραμπ, σχετικά με την τύχη της συμφωνίας που συνήφθη το 2015. Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα σημάνει το τέλος αυτής της διεθνούς συμφωνίας και πιθανόν να οδηγήσει σε παγκόσμιο χάος, δηλώνει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου.

Να διαφυλάξουν τη συμφωνία για το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες η Κίνα, ενόψει της σημερινής ομιλίας του προέδρου Τραμπ, σχετικά με την τύχη της συμφωνίας που συνήφθη το 2015.

«Πιστεύουμε πως αυτή η συμφωνία είναι σημαντική για να διασφαλισθούν το διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, καθώς και η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής. Ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να διαφυλάσσουν και να εφαρμόζουν αυτή τη συμφωνία» δήλωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Σουνγίνγκ.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο κορυφαίος αξιωματούχος της κινεζικής διπλωματίας, Γιανγκ Τιεσί, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, την Πέμπτη, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Μαζί με τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία, η Κίνα είναι μια από τις έξι δυνάμεις που υπέγραψαν το 2015 με το Ιράν μια συμφωνία που έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αρνηθεί σήμερα να «επιβεβαιώσει» ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της βάσει των όρων της συνθήκης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι αυτό συμβαίνει.

Η «μη επιβεβαίωση» θα πετούσε το μπαλάκι στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου οι κοινοβουλευτικοί σε διάστημα 60 ημερών θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν και πάλι ή όχι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί από το 2015.

Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα σημάνει το τέλος αυτής της διεθνούς συμφωνίας και πιθανόν να οδηγήσει σε παγκόσμιο χάος, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Ιράν ελπίζει πως η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να επιλυθεί το ζήτημα γύρω από την πυρηνική συμφωνία, κατέληξε ο κ. Λαριτζανί.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024