Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολλανδία: Σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού κατέληξαν τα κόμματα

Ολλανδία: Σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού κατέληξαν τα κόμματα

Έπειτα από συζητήσεις 208 ημερών, οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία κατέληξαν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν την Δευτέρα.

Έπειτα από συζητήσεις 208 ημερών, οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία κατέληξαν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν την Δευτέρα.

«Έχει εξευρεθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ τόνισε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος», κατά την έξοδό του από μια τελευταία συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στη Χάγη οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η δημοσιοποίηση αυτής της συμφωνίας, έπειτα από 208 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποτελεί ρεκόρ. Όμως, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, που θα αποφανθεί για το σχέδιο την Τρίτη.

«Επιτέλους, επιτέλους… Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος D66.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γάμος αυτός προμηνύεται δύσκολος. Το D66 θα συγκυβερνά με το VVD, το φιλελεύθερο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, νικητή των εκλογών του Μαρτίου, και με δύο χριστιανικά κόμματα: το πραγματιστικό CDA και την, πιο συντηρητική, Χριστιανική Ένωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας –και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο- να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, που εδράζεται στη Βίβλο, και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Ο συνασπισμός αυτός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στο κοινοβούλιο.

Αν ο Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024