Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit - Οι διαφωνίες με την ΕΕ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit – Οι διαφωνίες με την ΕΕ

Βρετανοί και ευρωπαίοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν τον τέταρτο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το Brexit συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αντίθετες θέσεις τους, ενώ το Λονδίνο εξακολουθεί να συνδέει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με τις συζητήσεις για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανοί και ευρωπαίοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν τον τέταρτο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το Brexit συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αντίθετες θέσεις τους, ενώ το Λονδίνο εξακολουθεί να συνδέει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με τις συζητήσεις για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ναι μεν οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να επικεντρωθούν στις ελπίδες που υπάρχουν αναφορικά με την επίτευξη προόδου στο θέμα του Brexit, ωστόσο καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιχείρησε να κρύψει και τις διαφωνίες ανάμεσά τους: από τη μία, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, απέρριψε τη συζήτηση η Βρετανία να διαφοροποιηθεί από τους κανονισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit σε 18 μήνες από σήμερα.

Από την άλλη ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις τον προειδοποίησε να σταματήσει να εγείρει προσκόμματα στις συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις εφόσον επιθυμεί το Λονδίνο να διευθετήσει τους λογαριασμούς του.

«Η Βρετανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμασταν μέλη» τόνισε ο Ντέιβις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπαρνιέ.

«Ωστόσο είναι προφανές ότι το να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα επί αυτού του θέματος μπορεί να γίνει εντός του πλαισίου και σε συμφωνία με μια νέα βαθιά και ειδική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και δεν υπάρχουν δικαιολογίες προκειμένου να παρεμποδίζει κανείς τον δρόμο της προόδου» τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι θέλει να μάθει αυτήν την εβδομάδα ποια ακριβώς συγκεκριμένη πρόταση κάνει το Λονδίνο για τη διευθέτηση των λογαριασμών του, ένα από τα βασικότερα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκει να καταγραφεί «σημαντική πρόοδος».

«Δεν θα εμπλέξουμε τη συζήτηση για τα χρέη και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος, δεν θα εμπλέξουμε αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μέρος της διαδικασίας αποχώρησης με μια συζήτηση για τις σχέσεις του μέλλοντος» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Μπαρνιέ απέρριψε επίσης τις προτάσεις ορισμένοι κανονισμοί της ΕΕ ενδεχομένως να μην εφαρμόζονται πλέον εάν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για λίγα χρόνια μετά το Brexit.

«Χωρίς καμία εξαίρεση» υπογράμμισε, η Βρετανία θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, τα δικαστήρια και άλλα, ένα θέμα που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς υποστηρικτές του διαζυγίου με την ΕΕ.

Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις συναντήθηκαν για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών σε διάστημα τριών μηνών. Και οι δύο έκριναν πως αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική, καθώς οι διαπραγματεύσεις αυτές ενδέχεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, ώρες προτού η Μέι συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στην Εσθονία.

Το Εργατικό Κόμμα δεν αποκλείει μια μακροπρόθεσμη τελωνειακή ένωση

Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα αναφέρθηκε το ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο μιας μορφής τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit, ακόμη και έπειτα από μια μεταβατική περίοδο.

«Η παραμονή σε ένα είδος τελωνειακής ένωσης είναι ένας ενδεχόμενος τελικός προορισμός για το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε ο αρμόδιος για το Brexit αξιωματούχος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, κατά τη δεύτερη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης στο Μπράιτον, ένα θέρετρο της νότιας Αγγλίας.

Το Εργατικό Κόμμα είχε ταχθεί στα τέλη Αυγούστου υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά για μια μεταβατική περίοδο που θα μπορούσε να φθάσει τα τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από την ΕΕ, που προβλέπεται τον Μάρτιο 2019, διατηρώντας πάντως την αοριστία αναφορικά με τη θέση του για τη συνέχεια.

Χθες Κυριακή οι σύνεδροι του Εργατικού Κόμματος αποφάσισαν να μην θέσουν το ζήτημα του Brexit σε ψηφοφορία κατά το τετραήμερο συνέδριό τους.

Όπως ο ηγέτης τους, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, προτίμησαν να τονίσουν το πρόγραμμά τους κατά της λιτότητας που επέτρεψε στο Εργατικό Κόμμα να σημειώσει σαφή άνοδο στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, αψηφώντας την έκκληση 30 βουλευτών και συνδικαλιστών των Εργατικών να δεσμευθεί ξεκάθαρα το κόμμα τους υπέρ μιας μόνιμης παραμονής στην ενιαία αγορά.

«Όταν θα είμαστε στην κυβέρνηση, θα κατασκευάσουμε μια νέα προοδευτική σύμπραξη με την ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Κιρ Στάρμερ. Υπερασπίσθηκε «μια πραγματιστική προσέγγιση» που δεν θα αποκλείει καμιά επιλογή ώστε να επιτευχθεί «μια συμφωνία που να διατηρεί τα οφέλη της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024