Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Η τέταρτη θητεία ίσως είναι δύσκολη» λέει η Μέρκελ μετά τον πολιτικό σεισμό

Η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να ολοκληρώσει μια πλήρη τετραετή θητεία ως καγκελάριος αφού οι συντηρητικοί της αναδείχθηκαν σε πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, παρόλο που έχασαν ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να ολοκληρώσει μια πλήρη τετραετή θητεία ως καγκελάριος αφού οι συντηρητικοί της αναδείχθηκαν σε πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, παρόλο που έχασαν ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Η απόφασή μου (να είμαι υποψήφια για μια πλήρη θητεία) πέρυσι δεν εξαρτιόταν από το ποσοστό που θα συγκέντρωνα», δήλωσε προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε την προεκλογική εκστρατεία της «χωρίς ψευδαισθήσεις» και πως η τέταρτη θητεία της μπορεί να είναι δύσκολη.

Η Μέρκελ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν τώρα την ετυμηγορία τους και πως τα κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα προσπαθώντας να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αποφύγουν νέες εκλογές.

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, που σημαδεύτηκε από ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και από την θριαμβευτική είσοδο του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων. Ο επικεφαλής του SPD ξεκαθαρίζοντας την θέση του κόμματός του έχει αποκλείσει συμετοχή στην κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου

«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα.

«Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές».

«Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας».

«Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση».

«Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική.

«Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024