Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ξανά στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για τα εργασιακά

Γαλλία: Ξανά στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για τα εργασιακά

«Όχι στο κοινωνικό πραξικόπημα» και «Αντίσταση, Αντίσταση» φώναξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από το Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα από τον Ε.Μακρόν. Τη διαδήλωση οργάνωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που απαντώντας στο σχόλιο ότι ο Μακρόν έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές διατάξεις, τόνισε ότι η «μάχη τώρα ξεκινά».

«Όχι στο κοινωνικό πραξικόπημα» φώναξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ξανά στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα από τον Εμανουέλ Μακρόν μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που υποσχέθηκε ότι η μάχη μόλις αρχίζει.

Σύμφωνα με τον Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα» και προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που πλήττεται από ανεργία 9,6%.

Ωστόσο, η αστυνομία μέτρησε 30.000 διαδηλωτές, πέντε φορές λιγότερους, κάτι πάντως που είναι σύνηθες σε όλες τις χώρες.

«Η μάχη δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», δήλωσε ο Μελανσόν, απαντώντας στην υπογραφή από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν των πέντε κειμένων που τροποποιούν τον πολύπλοκο γαλλικό εργασιακό κώδικα, καταγγέλλοντας «ένα κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ».

«Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ ο Μελανσόν, απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν που εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης λέγοντας ότι «πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος», δήλωσε: «Ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, τους ναζί».

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει ορισμένες απολύσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους απασχόλησής τους.

Το κείμενό υπήρξε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις.

Όμως, οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης δεν μεταπείσθηκαν θεωρώντας ότι «ξηλώνει» κοινωνικά δικαιώματα τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.

Επικεφαλής της αντίδρασης, το συνδικάτο CGT που έχει ήδη οργανώσει δύο ημέρες απεργίας και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 12 και 21 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024