Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Ζηλανδία: Προβάδισμα του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος στις εκλογές

Νέα Ζηλανδία: Προβάδισμα του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος στις εκλογές

Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία. Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46%, με καταμετρημένο το 99,8% των ψηφοδελτίων, ενώ σε ρυθμιστή αναδεικνύεται το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» με 7,5%. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία, σήμερα, Σάββατο. Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46%, με καταμετρημένο το 99,8% των ψηφοδελτίων, ενώ σε ρυθμιστή αναδεικνύεται το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» με 7,5%. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99,8% των ψηφοδελτίων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα λαμβάνει 46% και 58 έδρες.

Οι κεντροαριστεροί Εργατικοί εξασφαλίζουν το 35,8% και 45 έδρες.

Το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία», συγκεντρώνει 7,5% και 9 έδρες και αναδεικνύεται σε ρυθμιστή.

Το Κόμμα των Πρασίνων συγκέντρωσε το 5,8% και 7 έδρες.

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τις ψήφους του Νεοζηλανδών του εξωτερικού, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία», Ουίνστον Πίτερς, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως το κόμμα του θα αποτελέσει τον ρυθμιστή και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να βιαστεί να υποστηρίξει το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει κυβερνήσει επί εννέα χρόνια, ούτε το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό, τους Εργατικούς. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα ή αύριο.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος, Μπιλ Ίνγκλις, δήλωσε ότι το κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» θα έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης έπειτα από τη σημερινή εκλογική μάχη.

Το Εθνικό Κόμμα θα ξεκινήσει «εντός των επόμενων ημερών» τις συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα, όπως είπε ο Ίνγκλις από το αρχηγείο του κόμματός του στο Όκλαντ.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Εργατικών Γιασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε μεν τις περισσότερες ψήφους, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη χαθεί.

Η ίδια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι δεν θεωρεί πως θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Τζέιμς Σο δήλωσε πρόθυμος, μαζί με τους Εργατικούς, να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» και ότι το μήνυμά του προς τον Ουίνστον Πίτερς είναι ότι «τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος».

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024