Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σταθερό προβάδισμα Μέρκελ, έντονη όμως ανησυχία για άνοδο της ακροδεξιάς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να «μιλήσουν» οι γερμανικές κάλπες. Τρεις ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ με τον εταίρο της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CDU/CSU) διατηρούν προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να «μιλήσουν» οι γερμανικές κάλπες. Τρεις ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ με τον εταίρο της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CDU/CSU) διατηρούν προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση τα ποσοστά των CDU/CSU και του SPD δεν κατέγραψαν αλλαγές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Αριστερά (Die Linke) και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) συγκεντρώνουν από 10% το καθένα και ακολουθεί με 9% το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 15 με 19 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.862 ψηφοφόρων.

Φόβος για άνοδο της ακροδεξιάς

Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται, ωστόσο, και πάνω από την γερμανία. Οι φόβοι πως η απάθεια των ψηφοφόρων στη Γερμανία μπορεί να δώσει ώθηση στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της Κυριακής έκαναν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον κύριο αντίπαλό της, τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, να απευθύνουν έκκληση προς τους υποστηρικτές τους τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικές εκστρατείας για να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν.

Καθώς πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν σχεδόν αναπόφευκτη μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ και είναι απογοητευμένοι από μια πομπώδη προεκλογική εκστρατεία, οι υπεύθυνοι για τις δημοσκοπήσεις λένε πως η συμμετοχή μπορεί να είναι χαμηλή.

«Το αίτημά μου προς όλους είναι να ψηφίσουν και να ψηφίσουν τα κόμματα αυτά που προσυπογράφουν 100% το σύνταγμά μας», δήλωσε σήμερα η Μέρκελ στον ραδιοσταθμό MDR, υπονοώντας αρνητικά την AfD, την οποία μερικοί σχολιαστές παρομοιάζουν με τους Ναζί το Χίτλερ.

Μερικά από τα μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχουν καλέσει τους Γερμανούς να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας για την εποχή των Ναζί, ενώ το κόμμα έχει πληγεί από διενέξεις για άρνηση του Ολοκαυτώματος, που είναι έγκλημα στη Γερμανία.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Μέρκελ, την οποία οι Γερμανοί εμπιστεύονται για να υψώσει το ανάστημά της σε απρόβλεπτους ηγέτες στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία, πρόκειται να νικήσει, η μορφή που θα έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός της παραμένει ανοικτή.

Οι περισσότεροι αναλυτές λένε πως μια χαμηλή συμμετοχή μπορεί να δώσει ώθηση στην AfD, η οποία έχει κερδίσει δημοτικότητα επικεντρώνοντας στη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, λέγοντας «πως όλα εξακολουθούν να είναι δυνατά».

Πράσινοι: Ανευθυνότητα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

«Η πολιτική του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) θα οδηγούσε στην επιστροφή της ευρωκρίσης. Η ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρές κοινές επενδύσεις και μια κοινή φορολογική πολιτική, αλλά βλέπω μονίμως κατηγορίες κατά της Ελλάδας και έναν Κρίστιαν Λίντνερ σε μορφή AfD light. Δεν χρειαζόμαστε καμιά συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο. Μια τέτοια πολιτική δεν θα υπάρξει με τους Πράσινους (ενν. σε περίπτωση συμμετοχής τους σε κυβερνητικό συνασπισμό και με το FDP)», είπε ο Σβεν Γκίγκολντ, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) για δημοσιονομικά θέματα και επικεφαλής τους στο Ευρωκοινοβούλιο σε συνέντευξή του στην Neue Osnabrucker Zeitung.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εάν θα διεκδικήσει ένα υπουργικό θώκο ή θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, στην περίπτωση συμμετοχής του κόμματος του στην κυβέρνηση.

Συνεχώς όμως αναφέρει το ενδιαφέρον του να είναι ο διάδοχος του χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διότι γνωρίζει «πόσο μεγάλη είναι η επιρροή αυτού του υπουργείου», όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα.

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024