Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «γρίφος» του Τραμπ για τα πυρηνικά, η απάντηση του Ιράν και η διεθνής ανησυχία

Ο «γρίφος» του Τραμπ για τα πυρηνικά, η απάντηση του Ιράν και η διεθνής ανησυχία

Μετά τις αινιγματικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για παραμονή ή μη των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, η ιρανική πλευρά διαμηνύει σε έντονο ύφος ότι θα αντιδράσει με «αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης.

Μετά τις αινιγματικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για παραμονή ή μη των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, η ιρανική πλευρά διαμηνύει σε έντονο ύφος ότι θα αντιδράσει με «αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέκλεισε εκ νέου συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι συζητήσεις με μια χώρα που «περιφρονεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις» θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου».

Κλειστά, ωστόσο, κρατά τα χαρτιά του ο αμερικανός πρόεδρος μετά τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που προσέδωσε στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Έχω αποφασίσει τι θα κάνω» δήλωσε πριν από μερικές ώρες σε δημοσιογράφους δημιουργώντας κλίμα μυστηρίου καθώς δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αρέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως η ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη δεν σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτή τη συνθήκη», διαβεβαίωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Aναταράξεις αναμένεται να φέρει στο Κογκρέσο η πολιτική Τραμπ όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και άλλα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, ομάδα ανώτερων Γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην επιστολή τους, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές απαιτούν από την κυβέρνηση να υποβάλει, πριν από τις 6 Οκτωβρίου, μια γραπτή έκθεση με οποιεσδήποτε πληροφορίες που να δείχνουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας και εφόσον χρειαστεί να προβεί σε δημόσια κατάθεση.

Για «αλήτες της διεθνούς πολιτικής» μιλά ο ιρανός πρόεδρος

«Παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει δεσμευτεί, η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταστρέφει την ίδια της την αξιοπιστία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την ίδια», τονίζει ο Ιρανός πρόεδρος.

«Δεν έχουμε εξαπατήσει κανέναν, δεν έχουμε υπάρξει ανέντιμοι» στην εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε ο Ροχανί, σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη «θα απαντήσει με αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της.

«Θα είναι κρίμα αν η συμφωνία διαλυθεί από νέους αλήτες στη διεθνή πολιτική», επισήμανε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.

Διεθνής ανησυχία μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Την αντίθεσή τους στα σχέδια Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έσπευσαν να εκφράσουν Γαλλία και Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν λάθος η απόσυρση από τη συμφωνία που συνάφθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα ήταν σφάλμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να έχουμε κάτι άλλο» τόνισε.

«Θα πρέπει να προσθέσουμε δύο ή τρεις επιπλέον πυλώνες: έναν για τον καλύτερο έλεγχο των βαλλιστικών πυραύλων και των βαλλιστικών δραστηριοτήτων, που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία του 2015. Έναν δεύτερο για την εποχή μετά το 2025, διότι η συμφωνία δεν προβλέπει τι θα γίνει μετά το 2025 κι έναν τρίτο προκειμένου να ξεκινήσουμε συζητήσεις με το Ιράν επί της παρούσας κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Την «έντονη ανησυχία» της Μόσχας για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που έθεσε χθες εκ νέου σε αμφισβήτηση τη συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διατυπώνοντας υποψίες της ότι η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να παραβιάζει η ίδια μια συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

«Θα υπερασπιστούμε αυτό το έγγραφο, αυτή τη συνθήκη, που έγινε δεκτή με ανακούφιση από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ενδυνάμωσε πραγματικά και την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενδεχομένως παραβιάζουν τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF) που υπεγράφη του 1987.

«Έχουμε υποψίες ότι τουλάχιστον σε τρεις τομείς οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν οπλικά συστήματα που παραβιάζουν ή ενδεχομένως να παραβιάζουν τους όρους της συνθήκης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024