Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό

Λονδίνο: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό

Το σύννεφο της τρομοκρατίας βρέθηκε για άλλη μια φορά πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα. Η επίθεση σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Parsons Green του δυτικού Λονδίνου, την Παρασκευή γύρω στις 08:20 (10:20 ώρα Ελλάδας), αποτέλεσε το τέταρτο χτύπημα μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Στους 29 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των τραυματιών σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Το σύννεφο της τρομοκρατίας βρέθηκε για άλλη μια φορά πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα. Η επίθεση σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Parsons Green του δυτικού Λονδίνου, την Παρασκευήγύρω στις 08:20 (10:20 ώρα Ελλάδας), αποτέλεσε το τέταρτο χτύπημα μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Στους 29 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των τραυματιών σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των αρχών που είχαν συσχετίσει το περιστατικό με την τρομοκρατία.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε «καμία σύλληψη».

Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής έχει χαρακτηριστεί πλέον «κρίσιμο», η πρώτη «κρίσιμη» απειλή από την επίθεση στο Manchester Arena όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σε νέα ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν και δυνάμεις του στρατού.

Η αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση μέσα από τις εικόνες του συστήματος παρακολούθησης CCTV.

Όπως σχολιάζει το BBC, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν λειτούργησε με τον τρόπο με τον οποίο είχε σχεδιαστεί και για το μέγεθος της ζημιάς που προοριζόταν.

«Άσκοπα τα σχόλια Τραμπ»

Την επίθεση καταδίκασε η βρετανίδα πρωθυπουργός η οποία ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των ερευνών. «Η σκέψη μας είναι κοντά στους τραυματίες» έγραψε στο twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε: «Η πόλη μας έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν θα φοβηθεί ούτε θα ηττηθεί από την τρομοκρατία» και ανέφερε ότι το απόγευμα θα παρευρεθεί σε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα μαζί με την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εκ νέου ηττημένους (loser) τους τρομοκράτες και τόνισε ότι χρειάζεται σκληρότερη αντιμετώπισή τους. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, ωστόσο, χαρακτήρισε τα tweet του αμερικανού προέδρου άσκοπα, αφού όπως είπε «τέτοιου είδους σχόλια δεν βοηθούν».

Την επίθεση καταδίκασε και ο ΟΗΕ που ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες της επίθεσης.

Την υποστήριξή τους στους τραυματίες και «σε όλους τους Βρετανούς» εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διεθνής αγώνας κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

«Η σκέψη μας είναι με τον βρετανικό λαό» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενταθεί και να βελτιωθεί το διεθνές επίπεδο του αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στους τραυματίες από την επίθεση στο Λονδίνο αλλά και στους στρατιώτες που έγιναν στόχος επίθεσης στο μετρό του Παρισίου. «Αυτά τα δύο γεγονότα δείχνουν πως είμαστε αντιμέτωποι, συλλογικά, στη Γαλλία, στην Αγγλία αλλά επίσης στη Γερμανία, με ένα πολύ υψηλό επίπεδο απειλής, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις (…) για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες όσον αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Από το μυαλό των κατοίκων του Λονδίνου δεν σβήνεται η εφιαλτική ημέρα της 7ης Ιουλίου 2005 τότε που βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν εκρηκτικά σε σταθμούς του μετρό προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης περιέγραψαν στιγμές πανικού, θυμούνται τους επιβάτες του μετρό να προσπαθούν απεγνωσμένοι να βρουν διέξοδο.

Η Άννα Γκόρνιακ που βρισκόταν στο βαγόνι όπου σημειώθηκε η έκρηξη, είπε ότι από τη μνήμη της δεν μπορεί να διαγραφεί η πυρκαγιά που κατευθυνόταν κατά πάνω τους.

«Προσευχόμουν. Σκεφτόμουν ότι όλα τελείωσαν, ότι θα πέθαινα».

Ο Πίτερ Κρόουλι που επίσης βρισκόταν στο βαγόνι της έκρηξης δήλωσε ότι αισθάνθηκε την πυρκαγιά πάνω από το κεφάλι του, υπήρχαν όμως – όπως είπε- άνθρωποι που βρέθηκαν σε πολύ χειρότερη θέση από εκείνον.


Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024