Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ: Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα ήταν η Ελλάδα

Γιούνκερ: Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα ήταν η Ελλάδα

«Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα... όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε κλειστή συνέντευξη τύπου.

«Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα… όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε κλειστή συνέντευξη τύπου.

Για την Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες μετά την εκφώνηση της ομιλίας του στο ημικύκλιο του Στρασβούργου για την κατάσταση της Ευρώπης, όπου παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ένα κλειστό κύκλο 6 δημοσιογράφων από μεγάλα μέσα της Ευρώπης τα οποία επέλεξε για να δώσει συνέντευξη.

Ερωτηθείς σχετικά με την σχέση δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και πως μπορεί αυτή να έρθει στην Ελλάδα χωρίς μεγάλες επενδύσεις ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις ευκαιρίες που δίνονται.

«Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση. Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει. Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση» δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε ακόμα στο κουράγιο που έχουν δείξει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια: «Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε δριμύτατη κριτική στην Τουρκία. Τόνισε ότι έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ε.Ε και επανέλαβε ότι «οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης».

Σχετικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων όπως έχει ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024