Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν είναι πλέον βιώσιμος»

«Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν είναι πλέον βιώσιμος»

Μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στο Παρίσι η Α.Μέρκελ δηλώνει στη Welt πως «δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να επωμίζονται όλα τα βάρη λόγω γεωγραφικής θέσης».

Η Ευρώπη επιδιώκει μια στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται αύριο στο Παρίσι μια μίνι σύνοδος για το προσφυγικό με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, αλλά και τριών αφρικανικών χωρών Τσαντ, Νίγηρα και Λιβύης.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί την καγκελάριο Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζεντιλόνι και Ισπανίας Ραχόι, καθώς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των τριών αφρικανικών χωρών.

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξης της Α. Μέρκελ στην εφημερίδα Welt am Sonntag. H καγκελάριος υπερασπίστηκε τις επιλογές της διαβεβαιώνοντας ότι θα λάμβανε ξανά «όλες τις σημαντικές αποφάσεις του 2015». Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε ωστόσο ότι στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης πίστευε σε υπερβολικό βαθμό στον Κανονισμό του Δουβλίνου «που ξεπέρασε τις δυνατότητες χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα». Ο Κανονισμός του Δουβλίνου, δεν είναι πλέον βιώσιμος, διαπίστωσε η Α. Μέρκελ.

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί μια χρονιά όπως το 2015»

Η καγκελάριος δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι: «Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να επωμίζονται όλα τα βάρη λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και επειδή οι πρόσφυγες φθάνουν πρώτα σε αυτές. Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται με πνεύμα αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Το 2015 βρεθήκαμε αντιμετωπίσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, μια έκτακτη κατάσταση, την οποία δεν πρέπει να ξαναζήσουμε», υπογράμμισε η Α. Μέρκελ.

Σε προεκλογική εκδήλωση χθες το βράδυ στην πόλη του Μπόχουμ η καγκελάριος τόνισε σε σχέση με την διαχείριση της προσφυγική κρίσης: «Εργαστήκαμε έτσι ώστε να μην επαναληφθεί μια χρονιά όπως το 2015. Διότι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί χωρίς να καταβάλλουμε προσπάθειες. Θα πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνει αναπτυξιακή βοήθεια. Και να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν μπορούμε εμείς να ζούμε ήσυχα και ειρηνικά εδώ, και να μην μας ενδιαφέρουν όσα συμβαίνουν έξω από τα σύνορά μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως για να ζήσουμε καλά στη Γερμανία, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης, να φροντίσουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να ζήσουν καλύτερα στον τόπο τους ή τουλάχιστον να αποκτήσουν προοπτική για μια καλύτερη ζωή».

Καμία συνεργασία με το AfD

Στην συνέντευξή της στην κυριακάτικη Welt η Α. Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης θα λάβει από τη Γερμανία τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το έργο της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου όσο και στην αντιμετώπιση προσφύγων και ΜΚΟ από τις αρχές της Λιβύης. Σε περίπτωση αμφιβολιών θα διεξαχθούν έρευνες».

Με αφορμή τη στήριξη που παρείχαν στο τοπικό κοινοβούλιο στο Σάξεν-Άνχαλτ χριστιανοδημοκράτες βουλευτές σε αίτημα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD με αντικείμενο την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον αριστερό εξτρεμισμό, η καγκελάριος απέκλεισε στην γερμανική εφημερίδα οποιαδήποτε συνεργασία με την AfD: «είναι σαφές ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν μπορεί να αποτελέσει εταίρο μας σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε τη στήριξη κάθε ψηφοφόρου».

Τέλος η καγκελάριος προειδοποίησε για μια πιθανή μετεκλογική συνέργια Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων «αν τους το επιτρέπουν τα ποσοστά». Το σενάριο αυτό κρίνεται ωστόσο μάλλον απίθανο λόγω των χαμηλών ποσοστών των τριών κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά του πάντως ο Μάρτιν Σουλτς έχει λάβει αποστάσεις από αυτό το σενάριο συνεργασίας, μετά την ήττα του κόμματός στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ τον περασμένο Μάρτιο.

Welt am Sonntag, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024