Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

Το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση του διάσημου σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιων πόρων, διέταξε σήμερα, Τεταρτη, να παραμείνει υπό κράτηση, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση του διάσημου σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιων πόρων, διέταξε σήμερα, Τεταρτη, να παραμείνει υπό κράτηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Σερεμπρένικοφ συνελήφθη την Τρίτη με τους υποστηρικτές του να λένε ότι η υπόθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής του καλλιτεχνικού κόσμου ενόψει των προεδρικών εκλογών, το 2018. Ο ίδιος, πάντως, χαρακτηρίζει την σύλληψη και κράτησή του «παράλογη».

Συχνά στα έργα του ο σκηνοθέτης, που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο πρωτοποριακό θέατρο «Κέντρο Γκόγκολ», γελοιοποιεί τις αρχές καταγγέλοντας τον ολέθριο, όπως τον χαρακτηρίζει, ρόλο που διαδραματίζουν η Εκκλησία και το Κράτος στη ρωσική κοινωνία.

Πλήθος διασήμων ηθοποιών, σκηνοθετών και καλλιτεχνών της Ρωσίας συγκεντρώθηκαν έξω από δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Σερεμπρένικοφ, φωνάζοντας ρυθμικά το ονομά του και συνθήματα, όπως «Ελευθερία».

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Βίκτορ Σεντερόβιτς πιστεύει πως η υπόθεση αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση για τους άλλους καλλιτέχνες. «Ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ είναι σκηνοθέτης διεθνούς εμβέλειας και αυτή είναι μια σαφής προειδοποίηση πριν από τις εκλογές», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι TV Rain. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή είναι κατάφωρη λογοκρισία την οποία διέταξε το Κρεμλίνο με σκοπό τον εκφοβισμό των καλλιτεχνών, όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας κατηγορεί τον σκηνοθέτη για κατάχρηση τουλάχιστον 68 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) από δημόσιους πόρους που προορίζονταν για ένα καλλιτεχνικό έργο. Ο εισαγγελέας είπε σήμερα ότι ο Σερεμπρένικοφ ήταν επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης και θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τις 19 Οκτωβρίου γιατί υπάρχει κίνδυνος να φύγει στο εξωτερικό.

«Θέλω να αφεθώ ελεύθερος επειδή δεν είμαι ένοχος. Όλες οι κατηγορίες σε βάρος μου είναι γελοίες. Εργάζομαι έντιμα εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να τελειώσω τα γυρίσματα μιας ταινίας και να ανεβάσω θεατρικά έργα. Δεν έχω καμία πρόθεση να φύγω» είπε ο ίδιος κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Ο συνήγορός του, ο Ντμίτρι Χαριτόνοφ, πρότεινε να του επιβληθεί εγγύηση-ρεκόρ, ύψους ίσο με το ποσό που κατηγορείται ότι καταχράστηκε, δηλαδή 68 εκατομμύρια ρούβλια. «Φυσικά, ούτε εγώ, ούτε ο Κιρίλ έχουμε αυτά τα χρήματα. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε σύντομα το ποσό με τη βοήθεια ανθρώπων που δεν αδιαφορούν για την τύχη του», εξήγησε, κάνοντας λόγο για πιθανή βοήθεια από την Ιρίνα Πραχόροβα, την αδελφή του πολυεκατομμυριούχου Μιχαήλ Πραχόροφ.

Πολλές προσωπικότητες, όπως ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντιμίρ Ούριν, ο σκηνοθέτης Αλεξέι Γκέρμαν, η συγγραφέας Λιουντμίλα Ουλιτσκάγια αλλά και η Νατάλια Σολζενίτσινα, η χήρα του αντιφρονούντα συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, έχουν ζητήσει ήδη να αφεθεί ελεύθερος ο σκηνοθέτης.

«Γνωρίζω προσωπικά τον Κιρίλ. Είναι πολύ αξιοσέβαστος στους θεατρικούς κύκλους και σας υπόσχομαι ότι θα έλθει σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες και δεν θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την απονομή δικαιοσύνης», έγραψε η Σολζενίτσινα σε επιστολή της που διαβάστηκε από τον Χαριτόνοφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024